IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1250 души ще изгубят работата си след сливането на LSE и Deutsche Börse

Акционерите на двата пазарни оператора ще гласуват сделката по сливането през юли, след референдума на Великобритания за членство в ЕС

13:17 | 02.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Фондовите борси London Stock Exchange Group и Deutsche Börse планират да съкратят 1 250 души, или 14% от общата си работна сила, като част от плана им да спестят 450 млн. евро при евентуалното си сливане, пише Financial Times.

Двете компании публикуваха данните в сряда, анализирайки синергиите от сливането си, оценявано на 21 млрд. лири.

Потенциалните спестени разходи са важен фактор за получаване на одобрение за сливането, за което акционерите на LSE ще гласуват на 4 юли, а инвеститорите на Deutsche Börse – до 12 юли.

Това означава, че акционерите ще упражнят правото си на глас след референдума на Великобритания за членство в Европейския съюз на 23 юни. Въпреки че сделката не зависи от резултата от вота, редица инвеститори и анализатори смятат, че референдумът може да накърни перспективите пред сделката на двете борси.

Резките съкращения също могат да причинят допълнителни главоболия за двете компании, които ще започнат да търсят благоволението на правителствата и регулаторите за създаването на лидер в европейската борсова търговия.

Сделката слива двата най-големи европейски пазарни оператора по размер на пазарната капитализация и ще създаде по-могъщ конкурент за водещите американски и китайски групи във вече силно консолидираната индустрия.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Börse Карстен Кенгетер, който ще ръководи комбинираната група, коментира, че няма нужда да се спекулира с решението на германската провинция Хесен, която има правомощията да блокира сделката.

Ръководителят на Асоциацията на банките в Германия Ханс-Валтер Петерс смята, че сливането е „шанс за Европа“, но настоява бизнесът да е справедливо разпределен между Лондон и Франкфурт.

Според него транскацията може да бъде застрашена, ако по-късно този месец Великобритания реши да напусне ЕС.

„Надявам се Великобритания да реши да остане“, коментира Петерс. „Ако британците гласуват против Европа, не само планът за сливането на борсите ще трябва да бъде преосмислен.“

Поради припокриване на технологията сливанията между борсите често могат да създадат възможности за спестяване на разходи чрез премахване на дублиращи системи и намаляване на разходите за информационни технологии.

За да платят за тези спестявания и съкращения на персонал, двете компании ще извършат еднократен разход за 600 млн. евро. В LSE работят около 3 500 души, а в Deutsche Börse – около 5 200. Съкращенията ще бъдат извършени в период от три години след затварянето на сделката.

Същевременно двата пазарни оператора се надяват да постигнат нови приходи за 160 млн. евро чрез крос-продажби и създаване на нови продукти през същия период. Това може да доведе до създаването на нови 200 работни места, докато други оперативни промени могат да дадат работа на 350 души. За това компаниите прогнозират допълнителен еднократен разход от 100 млн. евро.

От документите, придружаващи поканата за общото събрание на акционерите, става ясно, че банкерите, юристите, счетоводителите и PR-ите, работещи по сделката, ще получат комисиони за общо 307 млн. евро, ако тя приключи. Съветниците на LSE, измежду които Robey Warshaw и правната кантора Freshfields, ще получат 178 млн. евро от сумата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още