IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

16 млн. души са поставени под карантина в Италия

Указът беше подписан тази нощ от италианския премиер Джузепе Конте

12:11 | 08.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Италианският премиер Джузепе Конте обяви въвеждането на драстични мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса в четвъртата по големина икономика в Европа, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на Bloomberg.

На извънредна пресконференция късно през нощта правителството представи плановете си да ограничи движението на една четвърт от населението на страната. Мерките ще важат за Милано, Венеция и други градове. Училищата в Италия вече са затворени, туристическият поток спадна осезаемо, а бизнесът понася тежки удари, докато страната се приближава към рецесия. 

Последните усилия на Конте за справяне с кризата се случват, след като броят на заразените с коронавирус в страната се увеличи до 5883, а смъртните случаи са 233. Също така председателят на една от управляващите партии Никола Дзингарети обяви, че е заразен с коронавирус. На пресконференцията Конте отбеляза, че поема политическата отговорност за овладяване на кризата.

Реакцията на пазарите

Ключовият тест за това дали Конте се е справил, ще е в понеделник, когато инвеститорите ще оценят въздействието от неговите действия върху вече отслабената италианска икономика. Спредът между германските и италианските облигации се засили след началото на кризата с коронавируса, но засега се задържа под средното ниво за миналата година. Скокът на доходността ще натовари допълнително дълговете на Италия, докато правителството се подготвя да разшири дефицита в опит да подкрепи икономиката.

„Регулациите ще са в сила до 3-ти април“, става ясно от проектодокумента на правителството. Забраната не позволява на никого да влиза или да напуска най-силно засегнатите територии, а вътрешното движение ще бъде позволено само за определена бизнес активност или по здравословни причини. Ски състезания, публични събития, религиозни церемонии и работни срещи ще бъдат отменени, а училищата, музеите, басейните и театрите затварят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още