IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

19 страни от ЕС призоваха за подобряване на конкурентоспособността

Страните, сред които и България, искат от блока и да намали бюрокрацията

13:53 | 27.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обединеното кралство и още 18 страни членки на Европейския съюз (ЕС), сред които и България, призовават блокът да намали бюрокрацията и да подобри конкурентоспособността, области, в които Великобритания настоява за реформи при преговорите за членството си, коментира Bloomberg.

В писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, подписано от министри от Австрия до Малта, британският финансов министър Джордж Озбърн и министърът на търговията Саджид Джавид настояват Европейската комисия да приеме ясни цели за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса.

„Нашата система за регулиране трябва да съответства на 21-и век“, коментират те, според части от писмото, публикувано на уебсайта на британското правителство. „Това означава по-добри и по-прости регулации. Ненужната тежест в законодателството на ЕС трябва да бъде премахната“.

Министър-председателят Дейвид Камерън идентифицира конкурентоспособността като една от четирите области, в които Великобритания иска промяна. Исканията бяха включени в писмо до председателя на Европейския съвет в началото на ноември, очертавайки планове за предоговаряне на членството на Обединеното кралство в ЕС. Камерън обеща да постави бъдещото на Великобритания в блока на референдум до края на 2017 г.

Макар че писмото хвали работата на Тимерманс, в него се добавя, че ЕС „трябва да използва инерцията към промяна в нашата регулаторна култура и да гарантира, че напредъкът няма да се върне назад“.

Освен от Обединеното кралство писмото е подписано от Австрия, България, Чехия, Хърватска, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Словакия, Словения, Испания и Швеция. То ще бъде обсъдено на Съвета за конкурентоспособност в понеделник в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още