IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 години след създаването на еврото работата по него не е завършила

Според петимата лидери на ЕС и еврозоната успехите на единната валута са неоспорими, но все още са необходими усилия

13:30 | 31.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петимата лидери на Европейския съюз и еврозоната използваха предстоящия 20-ти рожден ден на еврото, за да изтъкнат успеха на единната валута, но и да предупредят, че все още има какво да се желае от нея.

Паричният съюз на Стария континент – един от най-големите икономически експерименти на съвремието, както го определя Bloomberg, вече обхваща 19 държави и 340 млн. европейски граждани. В същото време близо 60 държави по света са обвързали валутата си с европейската по един или друг начин, като се очаква тепърва да се присъединяват още държави към съюза, посочват от Европейската комисия.

Ден преди 20-та годишнина на еврото на 1 януари петимата ръководители на основните европейски институции дават своята оценка за единната валута.

„Еврото се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността. То осигури благоденствие и закрила на нашите граждани и ние трябва да гарантираме, че това ще продължи и в бъдеще“, посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По думите му продължава и усилената работа по изграждането на Икономическия и паричен съюз и засилването на международната роля на еврото.

От своя страна председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отбелязва, че еврото е по-популярно от всякога. Въпреки това и той не пропуска да отбележи необходимостта от създаването на „истински финансов, фискален и политически съюз“. „Това също така ще позволи на Европа по-добре да закриля своите граждани от евентуални бъдещи кризи“, допълва Таяни.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отива още по-далеч като определя създаването като „повратен момент“ в европейската история, нареждайки го редом до вдигането на Желязната завеса от Централна и Източна Европа и обединението на Германия.

„Оттогава общата валута се е превърнала в мощен израз на политическото и икономическото влияние на Европейския съюз по света. Въпреки кризите еврото показа, че е устойчиво“, посочи още той, цитиран от ЕК.

По думите на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги еврото е „логично и необходимо следствие от единния пазар“.

„20 години след създаването на еврото вече има поколение, което не познава друга национална валута. През това време ЕЦБ успя да изпълни основната си задача — да поддържа цените стабилни“, посочи Драги.

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену на свой ред заяви, че единната валута е един от най-големите европейски успехи.

Той обаче допълни, че  „бъдещето ѝ се пише днес и върху нас лежи историческа отговорност“.

„Работата не е приключила. Необходими са постоянни реформи, както в добри, така и в лоши времена“, допълни той и заяви, че е необходимо „да сме подготвени за бъдещето“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още