IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 година показа грозното лице на имиграцията за германците

Никой не искаше да бъде лошият през 2015 г. и десетки хиляди германци помагаха на бягащите от война сирийци

17:38 | 29.12.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 2015 година Германия прие над 1 млн. бежанци и тогава никой не искаше да бъде лошият, коментира германското издание The Local. Десетки хиляди германци отделиха от своето време, пари и имущество, за да помогнат на хората, бягащи от военен конфликт.

2016 година обаче им показа тъмната страна на бежанската криза.

Изданието припомня доброволците на централната жп гара в Мюнхен, които посрещаха бежанците и помагаха на сирийските семейства, бягащи от ужаса в родните им места. Политиците, включително и канцлерът Ангела Меркел, с охота позираха за селфи с мигрантите, а медиите публикуваха снимките.

Така премина лятото на 2015 година. В останалото време Берлин беше зает да следи дали Гърция ще започне да плаща дълговете си към еврозоната.

През есента проучванията на общественото мнение показаха първите сигнали за несигурност в обществото, особено на фона на растящите потоци от бежанци. Още в първите дни на 2016 година - след докладваните сексуални нападения в Кьолн и Хамбург, настроенията рязко започнаха да се променят.

Затихнали за известно време, оплакванията срещу чужденци от най-различен произход - мароканци, афганистанци, пакистанци и т.н., за извършени сексуални престъпления, отново започнаха да се появяват към края на годината. 

Според The Local в момента нивото на престъпността в Германия се повишава, а властите и медиите сякаш се опитват да прикрият този факт. Като пример се посочва отговорът, че и преди в страната е имало сексуални посегателства и те не са свързани с бежанците. Препоръката е да се носят спрейове и аларми срещу посегателства.

Последваха и редица нападения на бежанци, които впоследствие се оказваха свързани с терористични групи, сред които и "Ислямска държава" (ИДИЛ), за да се стигне и до атаката на коледен базар в Берлин, извършена от радикализиран тунизиец, потърсил убежище в Германия през 2015 година.

Правителството призовава да не бъдат обвинявани всички бежанци. Ангела Меркел призова германците да продължават със своя начин на живот, защото другото означава, че терористите са победили.

Отговорът на германците беше да избягват публични места и да започнат да гласуват за крайно дясната "Алтернатива за Германия", заключава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Отговорът на германците беше да избягват публични места и да започнат да гласуват за крайно дясната "Алтернатива за Германия", заключава изданието."Разбраха че са прецакани , ама късно е вече...Меркел зорлем им създаде проблем , който няма да могат да разрешат и да отчетат като успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още