IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. е най-лошата за германския IPO пазар от 10 години насам

Стойността на новоемитираните акции е отчела спад с близо 70% до 3,6 млрд., сочи проучване на консултантската компания Kirchhoff Consult в Хамбург

11:06 | 10.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Brexit, търговските конфликти и страховете от рецесия довеждат до отчетлив спад на пазара на първични публични предлагания в Германия - такъв, какъвто не е имало от 2009 г. и последната финансова криза отпреди 10 г. Същевременно стойността на новоемитираните акции е отчела спад с близо 70% до 3,6 млрд., сочи проучване на консултантската компания Kirchhoff Consult в Хамбург, предава германското издание Die Zeit, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

Изследването е обхванало 16 първични публични предлагания (IPO) с обем на емисиите на стойност 11,6 милиарда евро през 2018 г.

Индексът Dax от началото на годината отчита около 25% повишение, което всъщност е добър показател. Но резките колебания в стойността на еврото, отслабването в цените на акциите на компании като Uber и отмененото IPO на WeWork разтревожиха инвеститорите.

Особено успешнo тази година бе IPO-то на германската софтуерна компания TeamViewer в размер на почти 2 милиарда евро, като това беше и най-голямото технологично IPO от 2000 г. насам. Дъщерното дружество на Volkswagen за камиони Traton също осъществи дебют на борсата. Относително по-слабо бе първичното публично предлагане на бранда Global Fashion Group. На германската борса нямаше IPO на стартъп в сегмента на растящите компании.

До 2020 г. повече компании ще станат публични

Проучването е по-оптимистично за следващата година. „Продължаващата разхлабена парична политика на централните банки и все по-положителните сигнали в рамките на търговския спор обаче ни дават увереност, че до 2020 г. повече компании ще се листнат на борсата в Германия", се посочва още в изследването.

Сред потенциалните първични публични предлагания спадат тези на подразделението на ThyssenKrupp за производство на асансьори и енергийното подразделение на Siemens, които се очакват през 2020 г.

„Очакваме ясно възстановяване на пазара на първични публични предлагания и очакваме поне десет IPO-та в премиум сегмента", каза изпълнителният директор на консултантската компания Kirchhoff Йенс Хехт.

2018 г. беше най-добрата година след технологичния бум през 2000 г. на малкия германския пазар за IPO. Дъщерната компания за медицински технологии на Siemens, подразделението DWS на Deutsche Bank и производителя на модерни спирачни технологии Knorr-Bremse набраха милиарди. Много компании в страната се отклоняват от намеренията си за първични публични предлагания и предпочитат да се финансират чрез кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още