IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. - трудната година за Европейския съюз

Вероятно ще има множество критики към Юнкер, които обаче няма да бъдат съвсем обосновани, твърди дипломатът Димитър Гърдев

13:08 | 13.09.18 г. 1
2019 г. - трудната година за Европейския съюз

През 2019 г. ще бъде трудна година. Предстоят избори за Европейски парламент (ЕП),  тогава изтича и мандатът на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Годината е изключително важна и заради новия финансов план за Европейския съюз (ЕС). Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria дипломатът Димитър Гърдев

По думите му вече се вижда желанието на Германия и Франция да създадат съвършено нови финансови органи. „Очаква се инициативата за обща европейска отбрана също съществено да се ускори. Предстои година, изпълнена с много промени за ЕС“, каза още гостът.

Според него новият председател на ЕК ще се окаже в много по-трудно положение от Юнкер, именно поради предстоящите събития по време на мандата му. Гърдев добави, че вероятно ще има множество критики към Юнкер, които обаче няма да бъдат съвсем обосновани. 

„Не бива да се пренебрегва фактът, че председателят на ЕК има ограничени пълномощия. Това далеч не е постът, от който зависи всичко. ЕС все още не разполага с Европейска конституция, както беше заложено в Лисабонския договор.

Това допълнително ограничава лостовете за въздействие на председателя“, обясни Гърдев.

Според него един от основните рискове пред ЕС е наличието на все по-голям брой националистически партии, които са настроени против Съюза. Той коментира германската „Алтернатива за Германия“, чиято програма бе написана месеци преди влизането ѝ в Бундeстага. Като друг пример Гърдев посочи управлението на австрийския канцлер Себастиан Курц, което е коалиционно именно с такива партии.

„Все пак трябва да се има предвид, че подобни партии са избирани демократично и това е реалната воля на народа“.
Като не по-малко притеснително той определи и движението на Стив Банън, бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп. Според Гърдев опасения поражда не само американското желание за намеса и влияние в Европа, но и фактът, че тя не разполага със свой Банън.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Европейският съюз страда от работата на Европейската централна банка без защита срещу щети.При запазването на тази грешка трудностите нарастват.Възможностите са: Първа: При работа на Европейската централна банка без защита срещу щети щетите се увеличават.Втора: При работа на Европейската централна банка със защита срещу щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още