IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. започва лошо за Макрон заради бавното ваксиниране на населението

Към неделя във Франция са ваксинирани само 516 души спрямо 239 хил. в съседна Германия

16:28 | 04.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бавното начало на ваксинирането срещу COVID във Франция може да навреди много на президента Еманюел Макрон, чиито усилия за разрешаване на проблема може да бъдат подкопани от скептичното към ваксините население, пише Bloomberg.

Политиците от опозицията говорят за „национален скандал“ и „фиаско“, лекари призовават за по-бързо разпространение на ваксините срещу COVID, а правителството заяви, че ще ускори усилията.

В страна, в която сравняването със съседна Германия е национална мания, данните са особено смущаващи за Макрон – Франция е ваксинирала само 516 души спрямо почти 239 хил. в Германия към неделя. Докато се бори с последиците, президентът ще се срещне както с премиера Жан Кастекс, така и със здравния министър Оливие Веран по-късно в понеделник. Франция Франция

За Макрон, който трябва да се яви на избори през 2022 г., един от големите проблеми е безпокойството на обществото. Според допитване на Odoxa от понеделник 58% от французите не искат да се ваксинират срещу COVID. В опит да успокои притеснението на скептиците Веран заяви, че страната има нужда от време, но президентът посочи в новогодишното си обръщение, че не трябва да има ненужно забавяне.

„Цялата тази криза ще бъде с трагично висока политическа цена за Макрон“, коментира Брюно Жанбар, вицепрезидент на политическия институт OpinionWay. „Френското президентство изглежда напълно и погрешно съсредоточено върху движенията срещу ваксините и чете неточно обществените допитвания по темата, вероятно белег от протестите на Жълтите жилетки“, допълва той.

Франция разшири обхвата на ваксинирането отвъд обитателите на домове за възрастни хора. През миналия уикенд медицински служители на възраст над 50 години, които първоначално трябваше да бъдат ваксинирани на по-късен етап, започнаха да получават ваксина. Но процесът се бави от задължителната медицинска консултация и съгласието преди ваксинирането.

„Най-важното нещо е административното бреме, което имаме във Франция с изискваното съгласие от всеки пациент“, казва през BFM TV имунологът Стефан Пол, който е част от консултативния комитет на правителството за ваксините. „Избрахме да вървим стъпка по стъпка, за да успокоим хората, защото френското население всъщност е доста колебливо по отношение на ваксинирането“, допълва той.

Стратегията за кампания по ваксиниране на етапи не се е променила въпреки първоначално вялото развитие, заяви говорителка на президентството в понеделник.

Някои пропуски може да бъдат изгладени, например намаляването на срока за размисъл между момента, в който човек подписва за ваксина и самото ваксиниране, както и всички административни забавяния, допълни говорителката. Но предпазливото разпространение на ваксините остава непроменено въпреки развития като заплахата за потенциално засилване на епидемията след празненствата в края на годината или възможното навлизане на новия щам на коронавируса от Великобритания, изтъкна тя.

Тъй като старческите домове представляват 1% от френското население и една трета от починалите заради COVID, те трябва да са приоритет, смята Доминик Льо Гюлюдес, който ръководи Френската национална здравна служба.
„Ако ваксинираме много, но неправилните хора, ще са ни нужни месеци, за да намалим хоспитализациите и починалите. Трябва да ваксинираме бързо най-нуждаещите се“, заяви Льо Гюлюдек пред френската телевизия BFM TV.

До края на януари един милион французи трябва да бъдат ваксинирани, а до края на април броят им трябва да достигне 15-20 млн. души, както е по план, каза говорителката на президентството.

Според Жанбар Макрон отблъсква хора, които може да са негови потенциални поддръжници през 2022 г. и които вярват, че ваксинирането трябва да се случи възможно най-бързо, за да може икономиката да си стъпи отново на краката. Потенциално негативните последици няма да се забележат незабавно в социологическите проучвания, тъй като кризата действа като похлупак за недоволството.

Но „веднага щом кризата приключи, да се надяваме тази година и във всеки случай преди президентските избори през пролетта на 2022 г., напрежението ще изригне и Макрон може да стане жертва на това“, смята Жанбар.

Според Жан Гариг, преподавател по история в Орлеанския университет, последиците за Макрон може да не са трайни заради „лоялността“ на основните му поддръжници. Той обаче няма да се измъкне напълно невредим.

„Тъй като всичко във Франция е централизирано, Макрон е отговорен за всичко това“, казва Гариг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Най-важното нещо е административното бреме, което имаме във Франция с изискваното съгласие от всеки пациент, казва през BFM TV имунологът Стефан Пол, който е част от консултативния комитет на правителството за ваксините.мдааа , французите мислят с главите си , за разлика от германците , дето зомбификацията върви с пълна пара . на макароня бавната ваксинация едва ли му е проблема , както се опитвате да натъкмите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още