Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

2021 г. започва с бичи настроения на газовия пазар в ЕС. Но как ще продължи?

Европа ще разчита на доставчиците си на тръбен газ, ако температурите през зимата останат ниски

2021 г. започва с бичи настроения на газовия пазар в ЕС. Но как ще продължи?

Снимка: Bloomberg LP

Газовите пазари в ЕС започват годината с бичи настроения - спот цените на втечнения газ растат, ниските температури насърчават търсенето на суровината и като цяло влияние върху търговията оказва волатилността на пазарите на втечнен газ. Но тенденцията може бързо да се промени, пише в анализ на S&P Global Platts.

Развитието на пазара през зимните месеци ще зависи изцяло от доставчиците на тръбен газ в Европа, особено ако студеното време продължи. Традиционните доставчици са Русия, Алжир и Норвегия. И трите държави имат достатъчно капацитет да покрият липсващия втечнен газ, който в този момент пътува основно към Азия.

В допълнение за успокоението на пазара ще допринесат и пълните газохранилища на Европа. Статистиката показа, че към края на 2020 година газохранилищата на Стария континент  са запълнени до 73% от своя капацитет. Украйна например нагнети рекордни количества газ в хранилищата преди началото на зимния сезон.

По този начин Европа по-лесно може да покрие пиковете в потреблението, които би могла да донесе студената зима.

Още по темата

На този етап е трудно да се прогнозира потреблението на природен газ на фона на продължаващата пандемия от коронавирус, пише още S&P. Понижаването на температурите обаче ще увеличи търсенето на газа за отопление, защото повечето хора са по домовете си.

Сред потенциалните фактори за повишаването на цената на газа е "Северен поток 2" - газопроводът по дъното на Балтийско море, който засега остава недовършен. В плановете на Москва тръбите трябваше да влязат в експлоатация преди началото на 2021 година. Затова и Русия подписа договор за транзит на природен газ през Украйна с намалени количества - от 65 млрд. куб. метра до 40 млрд. куб. метра през 2021 година.

"Северен поток 2" обаче все още не функционира и може да се наложи Русия да търси начин за увеличаване на транзита през Украйна, за да покрие увеличените нужди на Европа през зимата.

Очакванията са няма проблеми с доставките от Норвегия и Алжир през първото тримесечие.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Австрия прави милиони тестове, за да се избегне трета Covid вълна