IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 г. ще е годината на "златните визи"

Все повече хора искат да променят начина си на живот заради пандемията и разпространението на дистанционната работа

10:45 | 10.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Януари е времето, когато всички започват да мислят за ново начало, а за някои това означава преместване в друга държава. Пандемията промени начина, по който живеем и работим, за дълго време. Все повече работни места минават изцяло на онлайн заетост. Желанието на хората да пътуват след месеци на ограничения и отменени планове е огромно.

За хората от Обединеното кралство и Северна Америка т. нар. "златна виза" може да предложи начин да намерят дестинация, която по-добре отговаря на бъдещите им планове, пише euronews.com.

„Златна виза“ е имиграционна програма, която позволява на граждани на трети страни да получат разрешение за пребиваване или дори гражданство в страна от Европейския съюз (ЕС), ако закупят имоти на определена стойност или направят голяма инвестиция.

Различните страни имат различни изисквания за инвестиции, които варират от около 250 хил. евро до няколко милиона, т.е. достъпни са за наистина богати хора.

Тези програми стават все по-популярни през последните години в ЕС, където получаването на златна виза може да донесе и други предимства, включително свобода на движение в Шенгенското пространство.

Изчислено е, че в момента програмите привличат около 3 млрд. евро инвестиции в ЕС всяка година.

Според една водеща инвестиционна консултантска компания 2022 г. може да бъде годината на „Златната виза“, тъй като много хора и семейства се опитват да променят начина си на живот.

„Здравословният и устойчив начин на живот е в дневния ред за 2022 г., както никога досега“, казва Мурат Коскун, основател и управляващ партньор на Get Golden Visa. „Смятаме, че 2022 г. ще бъде година на златната визова лудост, тъй като хората правят план Б за това как и къде искат да живеят“, допълва той.

Според компанията основните мотиви за хората да търсят вторично пребиваване или гражданство включват увеличаване на дистанционната работа, Brexit и лош отговор на пандемията в собствената им страна. Желанието да избягат от шума и суетата на градския живот също кара хората да търсят дестинация, по-подходяща за техните нужди.

„Виждаме приливна вълна от хора, които искат да се свържат отново с природата и да имат пространство около себе си, в което да живеят и работят“, добавя Коскун.

Просторните имоти и естествената среда край брега направиха Гърция и Португалия популярни дестинации за инвеститори, според Коскун.

Португалия се превърна в едно от най-добрите места в Европа за получаване на право на пребиваване чрез инвестиции, след като надхвърли 10 хил. заявления към 2021 г. Високите нива на ваксинация и освобождаването от данъци за приходите от криптовалута са изброени като някои от причините страната да е желано място за живот.

Гърция е на второ място след Португалия с около 9500 заявления за златни визи в края на миналата година. Това, наред с данъчните стимули за физически лица с висока нетна стойност, превръща страната в популярно място за тези, които искат да инвестират в недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още