Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

22 млн. души в развитите икономики са останали без работа заради COVID-19

Пълно възстановяване на заетостта до нивата преди пандемията не се очаква до края на следващата година

22 млн. души в развитите икономики са останали без работа заради COVID-19

Снимка: Bloomberg LP

Трудовите пазари в развитите страни са възстановили само половината от изгубената заетост, която отчетоха по време на пандемията, като младите и нискоквалифицираните служители са най-тежко засегнати, предава Bloomberg.

Това е заключението в изследване от 400 страници на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което е установило, че около 22 млн. работни места са изчезнали до края на 2020 г. в индустриализираните страни. Базираната в Париж институция съобщи, че пълно възстановяване на заетостта до нивата преди пандемията няма да се случи до края на следващата година.

Данните показват, че коронавирусната пандемия е ускорила редица тенденции, които започнаха през последните десет години, включително нарастване на неравенството в доходите, пренасочване към работни места, изискващи по-големи технически умения, и по-малко възможности за сигурна заетост за нискоквалифицираните служители.

„Ако сега не успеем да се справим с неравенството и изключването, вероятно ще се стигне не само до по-дълбоко разделение в обществото, а ще има отрицателни последици за производителността и възстановяването на икономиката“, коментира Стефано Скарпета, директор на отдела за заетостта, труда и социалната политика в ОИСР.

Организацията е установила „бързо натрупване“ на дългосрочна безработица, като всяка вълна на ограничения заради пандемията е затруднила още повече хората да се върнат на пазара на труда.

„Може да се стигне до нарастващо несъответствие между уменията и компетенциите на служителите, които са изгубили работата си, и действителните умения, които се търсят за създаващите се работни места“, коментира Скарпета на пресконференция.

Заетите в хотелиерството и ресторантьорството и в сектора на услугите, които бяха принудени да затворят за месеци, регистрират най-високи нива на безработица и по-ниско ниво на образование от хората с професии, които могат да се извършват от вкъщи. Заетостта е нараснала в сектори като финанси и застраховане дори в разгара на пандемията, а при професии с по-ниско заплащане работното време е било намалено с над 28%.

Авторите на доклада предупреждават за „особено тревожен“ ръст на незаетостта сред младите хора в повечето страни и призовават правителствата да увеличат възможностите за преквалифициране на служителите.

Още по темата
„В крайна сметка трябва да достигнем до положение, в което икономиката може да се приспособи, при което можем за установим истински жизнеспособните бизнеси с възможности за растеж в бъдеще“, казва генералният секретар на ОИСР Матиас Корман.

Данните на организацията показват още, че около 114 млн. работни места в света са били изгубени по време на пандемията.

Освен това е имало над 8 млн. души, които са били без работа преди кризата, и най-малко още 14 млн. души, които са класифицирани като неактивни на трудовия пазар в страните членки на ОИСР.

Растежът на работата от разстояние в дългосрочен план може да задълбочи неравенствата в условията на труд. Това показва, че е необходимо засилване на обучението, инвестициите и регулациите за разширяване на техническите умения на хората с по-нископлатени професии.

Времето за забавления в страните от ОИСР е намаляло от средата на 90-те години на миналия век насам в повечето страни, като според данните повишаването на производителността не е довело до повече време за развлечения.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Заради пандемията 12% от европейците са работели от дома си през 2020 г.