IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

27% от българите ползват редовно градския транспорт

Проучване на Евробарометър показва, че само 19% от европейците се възползват от него

15:43 | 08.12.14 г.
27% от българите ползват редовно градския транспорт

27% от българите ползват редовно градския транспорт, показва проучване на Евробарометър, свързано с качеството на транспорта в Европа. Като цяло за ЕС едва 19% от европейците ползват градски транспорт ежедневно. Като мотивация да слязат от колите си и да ползват градски транспорт, хората посочват най-често услугата да стане по-редовна (27%), да бъдат покривани повече маршрути (26%) и по-евтини билети (25%).

По отношение на България основната мотивация хората да ползват градския транспорт е по-редовната услуга (35%). По-добре развита мрежа е посочена като мотив от 21% от анкетираните, а за само за 15% от анкетираните по-евтиният билет ще ги привлече към редовно пътуване с градския транспорт.

Данните на Евробарометър показват, че в нормален ден повечето европейци се качват на колите си. Това важи най-вече за живеещите в Кипър (85%), Ирландия (73%), Словения (71%) и Малта (70%). По-малко от половината българи използват колата си в обикновен ден – 42%, показват още данните от проучването.

Прави впечатление, че България е на челно място, заедно с Испания, по отношение на ходенето пеша в обикновен ден – 25% от съгражданите ни предпочитат този начин на придвижване. Най-малко желание за разходка имат жителите на Холандия (4%), Люксембург (5%) и Малта (7%).

Предпочитанията на холандците към придвижването с велосипед остават неизменни – 36% от тях пътуват в нормален ден с колелото си, а 45% - с автомобил.

Освен в Холандия, колелата са широко разпространени в Дания (23% от анкетираните използват велосипед в нормален ден) и Унгария (22%). У нас колелото е предпочитан начин за придвижване на само 4% от участвалите в анкетата на Евробарометър.

Като цяло данните показват, че мъжете по-често от жените използват колите си, а младежите по-често ползват публичния транспорт. Автомобилите са предпочитан начин за придвижване и за предприемачите.

Основната причина да бъде избран обичайният транспорт (автомобил, градски транспорт, велосипед или придвижване пеша) е удобството, посочват 61% от респондентите. 31% от тях посочват като друго основание скоростта (31%), а за 12% основание е цената. 4% са избрали своя начин на придвижване, мислейки за околната среда.

При дълги пътувания (над 300 километра) европейците най-често използват автомобили (66%) и самолети (23%).

Данните за България показват, че 68% от гражданите пътуват с автомобили на дълги разстояния, но по отношение на пътуването със самолет сме на последно място в ЕС – едва 6% от българите използват въздушен транспорт. 25% пък използват междуградските рейсове за дълги пътувания, което е най-големият процент в целия ЕС. С влак пътуват едва 7%, докато средно 15% от живеещите в ЕС ползват жп транспорт при дълги пътувания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още