IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30% от европейците никога не са чували за Общата селскостопанска политика на ЕС

Почти половината граждани на ЕС смятат, че помощта за сектора е достатъчна, но настояват да се увеличи в следващите 10 години

15:33 | 06.01.16 г. 1
30% от европейците никога не са чували за Общата селскостопанска политика на ЕС

30% от гражданите в ЕС никога не са чували за Общата селскостопанска политика и мерките за подпомагане на сектора, показа последното проучване на Евробарометър. В България те са 14%, а данните показват, че броят им намалява с 8 пр. пункта спрямо аналогично проучване, проведено през 2013 година. 

Добре запознати с подробностите около програмата са 12% от българите и 10% от европейците.

От проучването е видно, че 74% от българите смятат, че селските региони и земеделието са много важни за бъдещото развитие. Спрямо 2013 година броят на съгражданите ни, отговорили положително на този въпрос, расте със 7 процентни пункта.

С 9 пункта расте увереността и на европейците като цяло, че земеделието е много важно за развитието на общността. В това са убедени 62% от анкетираните в проучването.

78% от анкетираните българи са съгласни, че Общата селскостопанска политика на ЕС е от полза за всички, а не само за земеделските производители. Броят им обаче намалява с 13 пункта спрямо 2013 година. Разочарование се долавя и в отговорите на европейските граждани като цяло на този въпрос - 62% са съгласни, че подкрепейки земеделието, ЕС подкрепя всички граждани. Броят им обаче намалява с 15 пункта спрямо 2013 година.

Повечето европейци са категорични, че чрез политиката си за селското стопанство ЕС всъщност изпълнява ролята си да осигури храни в общността (74% от българите и 70% от гражданите в ЕС). За 64% от българите чрез ОСП се гарантира и развитие на селските региони, като същевременно се запазват природните дадености.

57% посочват, че с политиката в тази област се осигурява достоен жизнен стандарт на фермерите и земеделците.

Проучването показва, че 96% от българите и 88% от европейците като цяло смятат, че сред най-важните приоритети на ОСП са инвестициите в селските региони, които да стимулират икономическия растеж и създаването на работни места. Насърчаването на младите хора да влязат в сектора на Селското стопанство пък се оценява като важно от 94% от сънародниците ни и 84% от гражданите на ЕС като цяло.

За 93% от българите важен приоритет е и засилването на ролята на земеделските производители в хранителната верига.

Българите трудно оценяват размера на помощите, които се разпределят по ОСП. Почти по равно се разпределят отговорите, че средствата са твърде малко, че са такива, каквито трябва да бъдат, както и в графата "не мога да преценя". Почти половината (49%) от анкетираните в ЕС пък смятат, че помощта е такава, каквато би трябвало да бъде.

Същевременно обаче 45% от европейците и 52% от българите са на мнение, че финансовата помощ за селското стопанство трябва да бъде увеличена през следващите 10 години. Само 2% от българите и 13% от всички граждани на ЕС са на мнение, че парите трябва да бъдат намалени.

Проучването показва още, че почти 90% от българите подкрепят идеята с пари по ОСП да бъде подкрепено еко-ориентираното производство, разнообразието на културите и поддържането на постоянни пасища. Същият е процентът и по отношение на анкетираните европейци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 9
kefala
преди 8 години
Такова разхищаване и крадене на пари,на друго място няма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още