Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

34% от българите са в риск от бедност и социално изключване

Всеки пети европеец е в риск от бедност или социално изключване, сочат данните на Евростат

34% от българите са в риск от бедност и социално изключване

Снимка: Архив Ройтерс

33,6% от българите са в риск от бедност и/или социално изключване, сочат данните на Евростат за 2020 година. По този показател страната е втората най-зле засегната държава след Румъния. Има незначително покачване спрямо данните за 2019 година, когато в такъв риск живееха 33,2% от българските граждани.

Спрямо 2015 година нещата седят значително по-добре - тогава 43,4% от българите са били в риск от бедност и социално изключване.

Лидер по този показател през миналата година е Румъния, където 35,8% от населението живее в риск от бедност и социално изключване. Ситуацията в страната обаче се подобрява - през 2019 година този процент беше 36,3 на сто.

На обратния полюс са също три държави от бившия социалистически блок - Чехия (11,5%), Словакия (13,8%) и Словения (14,3%).

Източник: Евростат

Разликата е не само между отделните страни, но и между регионите в тях. В Източна Европа рискът се повишава за живеещите в селските райони. В Западна Европа пък в градовете често рискът от социално изключване е по-голям, обясняват още от статистическата агенция.

Като цяло социалното положение на европейците през 2020 година се влошава - 21,9%, или 96,5 млн. души, са в риск от бедност и социално изключване. Година по-рано този дял беше 21,1%. През 2015 година обаче почти всеки четвърти европеец е живеел в този риск (24%).

42% от живеещите в домакинство от един родител и непълнолетно дете са в риск от бедност и социално изключване. Висок е рискът и за живеещите самотно възрастни хора.

Трудовият статус е един от основните фактори, който предопределя попадането на европейците в тази рискова група. Според данните през 2020 година 11,8% от работещите са в риск от бедност и социално изключване, както и 19,2% от пенсионерите. Същото се отнася до 66,2% от безработните европейци.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

5
 
4
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ето ги първите двама под мен, отговарящи на описанието в статията. Ама с толкова акъл - това е. Цял ден кремълски лозунги за жълти копейки, после реват!
5
 
5
 
2
ing5rov до: дядя Вова
преди 1 месец
журналистите са чакалите и хиените , дето следват лъвовете .
5
 
4
 
1
преди 1 месец
34% от българите са в риск от бедност и социално изключване >> Какво значение има, щом колониалната администрация слушка и папка. И журналистите покрай тях.

Още от Европа
"Газпром" увеличава доставките на газ за Европа с под 7% от началото на годината