IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от компаниите във Великобритания се затрудняват да намерят служители

Броят на служителите на Острова, родени в страни членки на ЕС, е нараснал само със 7 хил. между първото тримесечие на 2017 и на 2018 г.

17:06 | 13.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските компании изпитват затруднения да наберат служители след резкия спад на броя на хората, които пристигат във Великобритания от страните членки на ЕС, показва доклад на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), цитиран от ВВС.

Около 40% от работодателите са изпитали по-големи затруднения да запълнят незаетите работни места в последните 12 месеца, сочи докладът. Но по-затегнатият пазар на труда увеличава заплатите на някои служители.

Докладът идва след предупрежденията за недостиг на работна ръка в сектори като здравеопазване и хотелиерство и ресторантьорство след референдума във Великобритания за напускане на ЕС.

CIPD съобщава, като се позовава на официални данни, че броят на служителите във Великобритания, родени в страни членки на ЕС, е нараснал само със 7 хил. между първото тримесечие на 2017 и на 2018 г. За сравнение, в същия период между 2016 и 2017 г. беше отчетен ръст от 148 хил. служители.

Организацията в областта на човешките ресурси съобщава, че спадът от 95% е задълбочил съществуващия недостиг на пазара на труда, като е създал „шок в предлагането“. Секторите, които разчитат на служители, родени извън Великобритания, са пострадали особено тежко, включително IT, транспорт и строителство.

Допитването, в което са участвали 2 хил. работодатели, установило, че броят на кандидатите за свободна позиция е намалял на всяко равнище на квалификация – ниско, средно и високо, в сравнение с миналото лято.

Анкетираните заявили, че са получили средно 20 кандидатури за последната свободна позиция за нискоквалифицирани служители, която опитали да запълнят, спрямо 24 през лятото на 2017 г. и 25 през есента на 2015 г.

За всяка свободна позиция, изискваща висока квалификация, е имало шестима кандидати спрямо осем миналото лято.
Недостигът на служители обикновено повишава заплатите, но в момент на рекордна заетост ръстът на заплатите във Великобритания остава слаб, като според някои анализатори това се дължи на ниската производителност.

По данни на Националната статистическа служба на Великобритания ръстът на заплатите е намалял до 2,7% спрямо 2,8% в трите месеца до май, въпреки че безработицата е спаднала до 4,2%, което е най-ниското й ниво от 1975 г.

Но изследването на CIPD установило, че недостигът на кандидати започва да повишава заплатите в някои компании.Над половината от работодателите, които са се затруднявали при набирането на служители в последните 12 месеца, са заявили, че са увеличили стартовите заплати.

А от организациите, които са изпитвали затруднение да задържат служителите си, 55% са повишили заплатите, особено на най-ценените от тях служители.

„С приближаването на Brexit наблюдаваме недостиг на таланти и по-конкурентен пазар. В тази обстановка на недостиг на кандидати работодателите са подложени на натиск не само да предлагат привлекателна заплата, но и допълнителни придобивки“, казва Алекс Флеминг, президент на компанията за подбор на персонал Adecco, която е съавтор на изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още