IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 страни от ЕС искат "централен надзор" за справяне с прането на пари в блока

Нужен е нов надзорен орган, който да поеме тази задача от страните членки, гласи общо искане на шестте държави

12:00 | 09.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големите държави в Европейския съюз настояват за създаването на нов надзорен орган, който да поеме от страните членки задачата да следят за пране на пари във финансовите фирми. Това се случва след поредица от скандали в рамките на блока, предава Ройтерс.

Изявление на Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Латвия посочва, че 28-те държави членки на ЕС се нуждаят от “централен надзор”, за да се справят с потока от мръсни пари във финансовата система на блока.

Всичко това се случва, след като европейски кредитори бяха затворени заради пране на пари в Латвия, Малта и Кипър, а най-големите банки в Прибалтика и Северна Европа бяха замесени в измамни трансакции на стойност милиарди евро - в случая руски мръсни пари през естонски клон на Danske Bank, в рамките на смятания за най-лошия скандал за пране на пари на континента.

Необходимостта от надзорен орган в ЕС се появи след многократните провали на националните регулатори в засичането и противодействието на прането на пари, гласи изявлението.

“Когато са застрашени големи финансови интереси, съществува риск националните надзорни органи да бъдат пряко или косвено повлияни от контролирани институции или групи с определени интереси”, допълва текстът.

Шестте страни твърдят, че надзорният орган може да бъде нов или с тази задача да се заеме някой от вече съществуващите.

Призивът за промяна беше отправен само няколко месеца, след като блокът се съгласи да преразгледа мандата на Европейския банков орган (ЕБО) за предоставяне на нови правомощия на регулатора за справяне с прането на пари. Тази реформа, предложена от еврокомисаря по финансите Валдис Домбровскис, бивш премиер на Латвия, бързо беше определена като недостатъчна от редица експерти.

Сегашният призив представлява голяма промяна в позицията на Германия. Въпреки че Франция, Италия и Испания от месеци настояват за затягане на правилата срещу прането на пари, Берлин се противеше на по-амбициозните промени.

Сега шестте държави призовават и за нова регулация срещу прането на пари, само една година след последното преразглеждане на разпоредбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Покрай това "пране на пари" властите се самозабравиха и взеха да потискат вековни граждански права. Затова се радвам на възхода на криптовалутите. Нека полицаите си спомнят как предците им са ловили бандюгите с методите на Шерлок Холмс, а не само чрез следене на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
Прането на пари и финансирането на тероризма не са толкова големи проблеми, че да се налага написването на законите, които се прилагат в момента (и утежняването на законите и създаване на нови институции, които да генерират корупция ще влоши положението).Прочетете статията "Законите против прането на пари се превръщат в заплаха - все повече хора стават жертва на тези закони", която публикувах в блога си.Няма как да се спре финансирането на тероризма, защото той се финансира от държави, а те имат ресурса да заобиколят ограниченията (пари в чували с военни самолети например; също така държавни органи може да подпишат бумаги, че едни парични трансфери и сделки с оръжия са законни).Пешо и Гошо няма да тръгнат да финансират тероризма директно, те го правят индиректно като плащат данъци на някоя държава и после държавата финансира тероризма. Бяха осъдили в [име на държава] един счетоводител, че финансира терористи, а същите терористи се финансират от държавни органи на [име на държава]...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още