IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от сирийските имигранти в Германия получават помощи за безработни

Равнището на безработицата сред германските граждани е 4,7%, сочат официални данни

16:40 | 22.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около три четвърти от сирийските имигранти в Германия живеят изцяло или частично на помощи за безработни, сочи официалната статистика, цитирана от ДПА.

Данните на агенцията по заетостта за август показват, че 74,9 процента от сирийците в трудоспособна възраст попадат в тази група.

Равнището на безработица сред сирийците е 44,2 процента през юни, което е с над 5 процентни пункта по-малко, отколкото предходната година.

Данните за безработните не включват хора, които посещават езикови курсове или курсове за интеграция. Тези от тях, които печелят прекалено малко, за да покрият основните си разходи, могат да получават помощи за безработни.

При пристигането си в Германия сирийците, търсещи убежище, получават пари от държавата като бежанци. Тъй като молбите им за убежище обикновено са обработвани по-бързо от молбите на другите бежанци, те често и по-бързо попадат в националната система за осигуряване при безработица.

Около 43 процента от афганистанците в трудоспособна възраст получават помощи за безработни, а равнището на безработица в тази група е около 26 процента през май.

Експертите отбелязват, че тъй като афганистанците имат по-малък шанс да получат бежански статут, отколкото сирийците, те не получават автоматично правото да посещават държавно финансираните езикови и интеграционни курсове и влизат в редиците на работната сила по-бързо. Това се отнася и за бежанците от други страни, чиито молби имат по-малък шанс за успех.

Равнището на безработица сред германските граждани е 4,7 процента, а сред чужденците - 12,7 на сто през разглеждания период.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 5
majnata
преди 4 години
ше оправи генфонда на Германия ... че само турците не смогват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
serafima
преди 4 години
Някой нормален имаше ли други очаквания за така наречените бежанци - яки мъже-жребци, на възраст от 18 до 34 г., със скъпа техника и нагло поведение! Само стрина Шмеркел ги ухажваше и нареди на германците да ги посрещат с плодове и плюшени мечета. Така тя показа, че НЯМА нищо останало от германската нация, каквато я знаем. Станали са меки китки.Има ли нормален човек да си въобразява, че тази "работна ръка" ще помогне за възхода на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още