IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 проекта на 6 държави от ЕС са първите, одобрени по плана „Юнкер“

Европейският фонд за стратегически инвестиции ще стартира своята дейност през септември 2015 г., след като официално бе създаден днес

19:05 | 22.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
8 проекта на 6 държави от ЕС са първите, одобрени по плана „Юнкер“

Осем проекта на шест държави членки на Европейския съюз (ЕС) ще са първите, които ще получат финансиране по линия на т.нар. план „Юнкер“. Това става ясно, след като днес ЕС официално създаде Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), както е пълното наименование на инициативата на Брюксел за съживяване на инвестициите на Стария континент, на стойност 315 млрд. евро, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Инвестиционния план за Европа ще стартира своята дейност през септември 2015 г. Сега България не е сред печелившите след първия етап по осигуряване на финансиране от ЕФСИ. С най-много проекти – цели 3, Испания се оказва големият печеливш. Одобрени са проекти и на Франция, Дания, Финландия, Италия и Ирландия.

Сферите, в които са насочени одобрените проекти, са инфраструктура, енергийна ефективност, енергетика, публично-частни партньорства и научна и развойна дейност.

Както е известно, към момента девет държави членки на ЕС, сред които и България, обявиха, че ще подкрепят плана „Юнкер“ със съфинансиране чрез своите банки за насърчаване на инвестициите. Българската банка за развитие ще предостави 100 млн. евро.

Останалите страни са Германия, която ще участва с 8 млрд. евро, Великобритания, която за момента ще даде най-голяма сума – 8,5 млрд. евро, Франция, Италия и Полша – също с по 8 млрд. евро, Испания – с 1,5 млрд. евро, Словакия – с 400 млн. евро, и Люксембург – с 80 млн. евро.

Днес в Брюксел споразумението за създаване на ЕФСИ подписаха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, заместник-председателят Юрки Катайнен и президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер.

Споразумението се състои от три документа, регламентиращи управлението на фонда, начина на неговото финансиране и използването на средствата.

Подготовката за споразумението на ЕС за създаването на фонда отне рекордно кратко време - общо шест месеца, отбелязва БТА.

„За 25 години не сме виждали толкова бързо концентриран законотворчески процес“, заяви след подписването Хойер.

Инвестиционният план, оповестен от председателя на Жан-Клод Юнкер, бе сред ключовите европейски инициативи в периода на създаване на сегашната Еврокомисия. Планира се средствата в размер на 315 млрд. евро да бъдат използвани за „рестартиране на икономиката на ЕС след кризата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 0
deant
преди 8 години
аз искам да знам за какво и на кого в б България ще бъдат дадени, колкото пари там ще се дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
IDontCare
преди 8 години
До колкото съм запознат Юнкер предвижда чутовните между 30 и 100 млн за България от над 300 млрд ако не се лъжа някой де ме поправи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още