Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

800 млрд. евро ще струва впрягането на морската енергия в ЕС

В Черно море има потенциал за вятърни турбини и енергия от морските вълни, сочи стратегията на Брюксел

800 млрд. евро ще струва впрягането на морската енергия в ЕС

Снимка: Investor.bg

800 млрд. евро ще струва реализирането на морския енергиен потенциал на ЕС до 2050 година, посочват от Брюксел в своята стратегия за офшорните енергийни проекти. 2/3 от тази сума ще бъдат инвестирани за изграждането на мрежите и свързаността на проектите.

Целта е декарбонизацията на енергийния сектор, а възобновяемите източници са един от ключовите елементи в тази насока. Морето, предвид разнообразието на басейните в Европа, има голям потенциал за развитие, посочват от ЕК в стратегията си.

Още по темата

Става дума за изграждане на вятърни турбини, прикрепени към дъното или плаващи, технологии за океанска енергия, разчитащи на приливите и отливите, плаващи фотоволтаични инсталации, производство на биогорива от водорасли и т.н.

Тъй като морските басейни на Европа имат различни характеристики, в тях могат да се развиват и различни проекти.

Анализите на Брюксел показват, че в Черно море например е удачно изграждането на вятърни турбини - и плаващи, и прикрепени, а в някои зони има потенциал за енергия от морските вълни.

Заради по-плитките води на Северно море в региона могат да се изграждат вятърни паркове с положени върху дъното генератори, а в Средиземно море успешната стратегия включва акцент върху плаващите централи. Държавите с излаз на Атлантическия океан имат потенциал за вятърни паркове, както и за реализация на проекти, разчитащи на приливите и отливите и енергия от вълните.

Всички тези проекти ще бъдат изградени съобразно целите за опазването на биоразнообразието и без да ограничават другите икономически дейности - морски транспорт, рибарство и туризъм. Според оценките нужните мощности ще отнемат не повече от 3% от морското пространство на Европа.

За изпълнението на зелените си цели ЕС ще има нужда от вятърни инсталации, разположени в морета, с мощност от поне 300 гигавата, както и от около 40 гигавата океанска енергия, посочват от Брюксел. В момента инсталираната в морето вятърна мощност е 12 гигавата.

Цената за реализацията на тези планове е 800 млрд. евро, а източниците на финансиране са няколко - от средствата за възстановяване на икономиката на общността след пандемията от коронавируса, както и чрез различни инициативи като Свързана Европа, Фонда за иновации и други.

Основната част за реализацията на проектите обаче ще бъде частното финансиране, залагат още в ЕК. Именно затова е изготвена и стратегията за развитие на сектора - да се даде сигурност на инвеститорите, а се очаква и ревизия на правилата за държавна помощ, което също да подпомогне внедряването на чистата енергия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 2 месеца
Веднага мога да кажа какъв ще бъде резултатът - КЛИМАТИЧНА КАТАСТРОФА - Европа ще се превърне в безводна пустиня !!! Още в ПРОГИМНАЗИАЛЕН етап в училище се учи, че влажността на климата на сушата зависи основно от морските и океански ветрове !!! Там където по една или друга причина те отсъстват, резултатът е пустиня. Пример например е Атакама, също и Намиб - директно от океана чрез изпарения не достига вода, защото около тях водата е твърде хладна, а ветрове няма - заради Андите !!!
Същото ще се случи в Европа - и процесът вече е видим - последните 2-3 години най-големият КЛИМАТИЧЕН проблем на Европа е именно СУШАТА. Именно офшорните централи "пресичат" немалка част от океанските ветрове там, където се зараждат. Разбира се ветропарковете не са Андите и няма как да спрат високите ветрове... но дори ако спрат ниските и зараждащите се в близост до континента, това ще е достатъчно, за да се промени финия климатичен баланс в Европа. Щом отсега има суша, правете си сметка, ако увеличат ДЕСЕТОКРАТНО броя на перките !!! Европа ще стане Саудитска арапия - с арапи даже, щото си ги внасяме... ама без петрол !!!

Разбирате ли защо иdiотството на управляващите трябва да се наказва със смърт?

Още от Европа
Как ще изглежда Германия след ерата „Меркел“?