IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 държави в Европа ограничават движението заради пандемията

В Австрия, Германия, Швеция, Дания и Франция са в сила също сходни ограничения по други причини, показват данните на ЕК

20:33 | 16.02.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германия, Белгия, Дания, Унгария, Австрия, Португалия, Испания, Финландия и Норвегия (която не е в ЕС, но е част от Шенген), са въвели временно ограничения за пресичането на техните граници като противоепидемична мярка. Това сочат официални данни на Европейската комисия.

В Австрия, Германия, Швеция, Дания и Франция са в сила също сходни ограничения по други причини, показват данните. Ако не бъдат удължени, повечето от тези мерки ще бъдат в сила до края на февруари, с изключение на Дания, където ограниченията се предвижда да продължат поне до 11 май. До началото на май се предвижда да действат мерките, наложени по границите в ЕС на основания, различни от пандемията.

Представители на ЕК днес уточниха, че правилата за Шенген допускат ограничаване на движението, когато това е необходимо, за опазване на обществената сигурност, включително на общественото здраве. Те отбелязаха, че комисията разполага с възможност да предприеме наказателни процедури в случай на нарушение на европейското законодателство, но едва ли в случая това би бил най-полезният ход. По техните думи има съмнения в необходимостта от някои ограничения, въведени от Финландия и Унгария.

Източниците от комисията поясниха, че засега граничните проверки в ЕС не пречат на снабдяването с ваксини. Те уточниха, че днес до държавите от ЕС ще бъде изпратено писмо с призив да прилагат препоръките на комисията, с които сами са се съгласили през януари.

Картата на Европа показва, че навсякъде заразата се разпространява в тревожни мащаби, затова е необходимо да запазим търпение до пристигането на ваксините, заявиха представителите на комисията. По техните думи някои от ограниченията по европейските граници не са били отменяни от въвеждането им преди шест години в разгара на миграционната криза. Досега ЕК не е откривала по този повод наказателни процедури, уточниха те.

Според тях може да се очаква следващата седмица белгийските власти да направят нова оценка на въведените ограничения за пътувания през граница по несъществени поводи, независимо от посоката. Според тях това, че страната не разрешава пътувания дори до т. нар. зелени зони, може да се разглежда като опит за пресичане на "износ" на заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
В Австрия, Германия, Швеция, Дания и Франция са в сила също сходни ограничения по други причини ...--------------------------------------------------------------------Ильена напиши кои са другите причини поне да знаем, пЛандемии видехме че нема, а другото какво е ? .... Що не въведат визите как си беха и кой от къде е кво толко го мислят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 3 години
Хората са нелогични - ваксините били не достатъчно тествани :) що , щот им дават информация да мислят . В същото време всичко дет си го купуват от магазина , аптеката и т.н. и го хапват , пийват , мажат се с него - мислят ли колко е тествано :) ама там всичко е наред щот просто никой не им дава никаква информаци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ти как го виждаш да стане с пещерните хора в БГ ... :))) ... то не само този ами и следващият сезон го пиши бегал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
мда ... за едно си прав ... не са били в болница , а активни случаи ... моя грешка ... и не са в ковид отделение , и не са 67 а вече са 63 активни случая ... :))) много лесно се разбират тези неща ...https://***.worldometers.info/coronavirus/country/gibraltar/докато твоите анонимни проззззтотийки списвани от неграмотни бездарници могат да се заапят изотзаде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 3 години
Не постигнем ли по мащабно ваксиниране летният сезон го пишете бегал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
''в пикът на заболяваемостта в началото на януари е имал по над хиляда човека в болница с ковид ...''Тва една жена ли ти го каза? В болницата St Bernard's имат към 200 легла само.The hospital is designed for some 210 beds covering ortho trauma, maternity, surgical, medical and paediatric wards, two main operating theatres and an emergency back up theatre, a hydrotherapyhttps://en.wikipedia.org/wiki/St_Bernard%27s_HospitalДа видим общата картина в ГибралтарGibraltar Statistics:Number of tests: 174052Results received: 174023Results pending: 29Confirmed cases: 4224- повечето са фалшиви положителниRecovered cases: 4074- възтановили се без помоща на ваксинаActive cases in Gibraltar*: 49 -да се набюдаватn self-isolation: 121-Deaths: 87- твърди се ,че над полвината са починали след ваксинацияhttps://healthygibraltar.org/news/update-on-wuhan-coronavirus/Как разбра ,че благодарение на ваксината положението се подобрява ?Знаеш ли ,че промяна на циклите на ПСР тестовете дава същия резултат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
https://***.zerohedge.com/covid-19/netherlands-ordered-immediately-lift-illegitimate-pandemic-curfew-hague-court
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Dutch Govt Ordered To Lift 'Illegitimate' Pandemic Curfew By Hague CourtA top court in The Hague issued a "shock" ruling that curbs the power of civic authorities to impose sweeping coronavirus-related curfews which should have significant reverberations legally for similar scenarios in other countries."The curfew must be lifted immediately," the court said in a statement, underscoring that the Dutch government is abusing its powers by violating freedom of movement and assembly in particular. The pandemic curfew must be reversed immediately, the government has been told, which comes after weeks of fierce protests by an angry population which seems to have rejected it in unison.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
1. и 2. ... тъпун.герчета безнадеждни ... гибралтар е с население 34х , в момента са ваксинирани на 77% , в пикът на заболеваемост през януари е имало по 130 , 150 , 180 на ден нови случая ... знаете ли колко има за последният ден открити ... един ... повтарям ЕДИН случай ... в пикът на заболяваемостта в началото на януари е имал по над хиляда човека в болница с ковид ... знаете ли колко са в момента и продължават да оздравяват ... ?! ... шестдесет и седем са в ковид отделение и продължават да намаляват ... :)))когато сте прозззти на гьон е за цел живот ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Еее, у'фцети търчат надето ги напъди чобанина.Само шугавите ходят де си щат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още