IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Ковачев: Бюджет 2014-2020 на ЕС трябва да се ревизира в средата на периода

В този си вид финансовата рамка е повлияна силно от кризата и популистите, каза евродепутатът

19:23 | 23.11.13 г.
<p>
	Андрей Ковачев. <em>Снимка: Bulgaria on Air</em></p>

Андрей Ковачев. Снимка: Bulgaria on Air

"Бюджетът на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014-2020 година е силно повлиян от кризата и популистите. Той не е такъв, какъвто трябва да бъде, но все пак е добре, че го има". Това каза в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Комисията по външни работи на Европейския съюз (ЕП) Андрей Ковачев.

„С моите колеги бяхме на мнение, че бюджетатът не трябва да се прави като за криза и да се свива. Той е инветсиционен бюджет и трябва да се напарви точно обратното“, подчерта той.

Ковачев коментира обаче, че ЕП е приел многогодишната финансова рамка заради договорените условия.

„Обединихме се около това да бъде направена ревизия на рамката в средата на периода. Не е възможно да се прави 7-годишен бюджет и да се предполага, че през целия период ще бъдем в кирза. Тя няма да продължава и затова е необходимо към средата на периода да се добавят повече средства към бюджета“, каза той.

Той посочи, че независимо дали е по-малък предоставеният на България бюджет за следващия програмен период, трябва да го използваме максимално.

„Всичко зависи от нас. Иначе защо сме се борили да получим по голям бюджет, ако не можем да го използваме. Не трябва да има хаотични инвестиции. Необходимо е те да носят устойчиво развитие и трябва да се съсредоточим върху борбата с младежката безработица“, каза още той.

По думите му един от възможните варианти е оперативните програми да бъдат гъвкави и да има възможност да се прехвърлят средства от една програма към друга, за да не се губят средства.

„Целите ни за развитие на България до 2020 г. са по-добро образование, повече работни места и по добро опазване на околната среда. Селското стопанство трябва да бъде по-екологично насочено“, посочи евродепутатът.

Ковачев припомни, че ако някоя страна-членка не спазва макроикономическите правила - ако има дефицит над 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и дълга й надвиши 60%, то тогава ще има съкращаване на европейските средстава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още