IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Британските банки се нуждаят от допълнителен капитал

Финансовите им буфери не са толкова големи, колкото официално обявените нива на капиталова адекватност предполагат, предупреди регулаторът

16:50 | 29.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на АЦБ Сър Мървин Кинг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на АЦБ Сър Мървин Кинг. Снимка: Ройтерс

Банките на Острова вероятно ще трябва да наберат допълнителен капитал и да преструктурират бизнеса си, обяви днес Английската централна банка (АЦБ), след като новият фискален комитет към институцията поиска финансовите институции коректно да оценяват активите си, съобщава Financial Times.

Новият регулаторен орган препоръчва на комисията за надзор на финансовите услуги (FSA) да предприеме действия, „за да гарантира, че оценката на активите на британските банки отразява коректно капитала им, както и че институциите имат реалистична прогноза за бъдещите си разходи и рискова тежест“.

Централната банка подчертава, че когато това бъде направено банките може да се окаже, че се нуждаят от допълнителен капитал или преструктуриране на бизнесите си – стъпка, която вероятно би принудила правителството в Лондон да инжектира допълнителни средства в частично национализираните Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group.

Въпреки това управителят на АЦБ Мървин Кинг заяви, че съществуват и други начини, освен допълнителните финансови инжекции, за повишаване на капиталовата адекватност на RBS и Lloyds.

Сър Мървин изтъква, че заключението, че капиталът на банките е незадоволителен е „от съществено значение“. Той обаче предупреждава, че пазарите трябва да „приемат тази информация в перспектива“, тъй като фондовият и облигационният пазар вече са калкулирали проблема.

За да не позволи на банките да увеличават капиталовата си адекватност чрез ограничаване на кредитирането, централната банка иска от „FSA да гарантира, че компаниите или ще наберат нов капитал или ще предприемат стъпки към преструктуриране на бизнеса си по начин, който няма да навреди на реалната икономика.“

АЦБ не посочва точно колко свеж капитал е необходим на британските банки нито пък коментира причините, поради които FSA позволява на банките да оценяват активите си нереалистично високо.

„Подвеждащите“ нива отчетен капитал са резултат от нежеланието на банките да признаят очаквани бъдещи загуби по лоши кредити, както и липсата на достатъчно солидни буфери, които да покрият непремерените рискове, поети в миналото, се казва в публикуван неотдавна доклад на централната банка.

„Финансовите буфери на британските банки не са толкова големи, колкото официално обявените нива на капиталова адекватност предполагат“, изтъква АЦБ.

Според счетоводните отчети британските банки имат средно 10,8% съотношение на капиталова адекватност. Тези нива обаче вероятно ще се окажат доста по-ниски, ако FSA и централната банка станат по-строги по отношение на методологията, по-която банките оценяват активите си.

Според новите правила за капиталова адекватност, известни като Базел III, през 2019 г. капиталовата адекватност трябва да достигне най-малко 9,5%. Международният регулатор обаче прилага много по-строга дефиниция за капитал, отколкото сега използваната от банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Или в превод, принтирай и живей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още