IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ няма да подлага американските банки на стрес тестове

Извън проверката ще останат и по-малките кредитори

16:09 | 21.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) обяви, че няма да включва дъщерните дружества на водещи международни банки като JPMorgan Chase & Co. и Citigroup на годишните си стрес тестове, предава MarketWatch.

По-рано институцията посочи, че големите подразделения на чуждестранни финансови институции ще трябва да бъдат подложени на същите проверки за устойчивост, на каквито са подложени и британските, за да гарантират, че могат да удържат на икономически шокове.

„За момента британските дъщерни дружества на инвестиционни банки с чуждестранна собственост няма да бъдат в обхвата на стрес тестовете", посочват от АЦБ. В доклада се подчертава обаче, че това обстоятелство може да бъде променено.

За банките, които ще бъдат обект на тестовете, в това число Barclays PLC BARC, HSBC Holdings, Standard Chartered, Royal Bank of Scotland Group и Lloyds Banking Group, нужните капиталови буфери, за да преминат теста, ще бъдат увеличени от следващата година.

Освен банките с чуждестранен собствен капитал, на тестове няма да бъдат подложени и най-малките финансови институции на Острова, но това също би могло да се промени в бъдеще, предава Ройтерс. Така централната банка ще може да се фокусира върху големите банки, опериращи на територията на страната, които отпускат 81% от кредитите в икономиката.

„Великобритания се нуждае от банкова система, която може да устои на шокове без да намалява кредитирането към реалната икономика“, коментира гуверньорът на АЦБ Марк Карни.

Във вторник законодатели възразиха против Карни с аргумент, че смекчаването на регулациите от страна на АЦБ идва в резултат на политически натиск, след като финансовият министър Джордж Осбърн отмени тежестта на доказателствата за неправомерни действия от високопоставени банкови служители. Карни отрече регламентът да е смекчен, а в сряда АЦБ заяви, че с фокуса върху по-големите банки ще се осигури ресурс за проверка на кредиторите с най-голям ефект върху икономиката.

На стрес тест ще бъдат подложени само банки, които са привлекли над 50 млрд. паунда  от депозити на граждани.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Ми няма ми, да не вземат Съдиите на майките банки при Сашови да съчинат още някоя глоба от няколко милиарда .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още