Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

АЦБ отново предупреди за рисковете от активното потребителско кредитиране

Потребителското кредитиране във Великобритания нараства с 9,8% до юли заради нарастващите заеми за покупка на автомобил и търсенето на кредитни карти

АЦБ отново предупреди за рисковете от активното потребителско кредитиране

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) предупреди, че кредитополучателите във Великобритания подценяват потенциалните загуби от кредитни карти и други необезпечени кредити. Това ги принуждава да държат допълнителни 10 млрд. паунда с цел защита на балансите в случай на икономически шок, пише Independent.

Изявление на Комитета за финансова политика на Банката (FPC), публикувано в понеделник, подчертава продължаващата загриженост на регулаторите за бързия растеж на британското потребителско кредитиране и потенциалната уязвимост както на кредитополучателите, така и на институциите, които отпускат заемите, ако нещата се объркат. 

Още по темата

„Комисията счита, че кредиторите поставят прекалено голяма тежест върху неотдавнашното представяне на потребителското кредитиране при благоприятни условия като показател за качеството на кредитите, в резултат на което те подценяват загубите, които биха могли да понесат при влошаване на ситуацията“, посочва се в изявлението.

Потребителското кредитиране във Великобритания нараства с 9,8% през годината до юли, което отразява нарастващите заеми за покупка на автомобили и търсенето на кредитни карти.

Това е понижение спрямо 11-процентния темп на растеж, наблюдаван в края на 2016 г., но въпреки това исторически погледнато кредитирането остава високо и значително над процента на растеж на доходите на домакинствата на Острова.

Общият портфейл на потребителските кредити на британските банки, които изключват ипотеките и студентските заеми, е на стойност около 145 млрд. паунда. Това представлява около 11% от общия дълг на сектор "Домакинства".

Британските банкери предупреждават, че просрочията при потребителските кредити се увеличават "значително" по време на рецесия и могат да представляват риск за финансовата стабилност, като нанасят загуби и на банките.

Според сценарий от стрес тестовете на банките през 2017 г. секторът може да понесе 20% загуба от потребителските кредити или над 30 млрд. паунда. За моделирането на сценария са взети предвид условности като скок на безработицата на Острова до 9,5% и на лихвените проценти до 4%.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Fitch повиши кредитния рейтинг на Кипър до инвестиционно равнище