IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ ще проведе допълнителен стрес тест на банките през 2017 г.

Това ще позволи устойчивостта на банките да бъде оценена при по-широк кръг от потенциални заплахи, уточниха от регулатора

20:51 | 03.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) ще проведе стрес тестове с по-широк обхват за издръжливостта на британските банки, които ще бъдат допълнение към редовната ежегодна проверка на финансовото им здраве, съобщава Ройтерс.

Очаква се централната банка да обяви резултатите от стрес тестовете на големите английски банки на 30 ноември, заедно с шестмесечния доклад за финансовата стабилност. В същото време през 2017 г. ще бъдат проведени допълнителни стрес тестове, обяви регулаторът.

Следващата година стрес тестовете на най-големите банки в Англия за първи път ще включват два сценария. В допълнение към Годишния цикличен сценарий, банката планира да въведе т.нар. „проучвателен сценарий“.

„Това ще позволи устойчивостта на банките да бъде оценена при по-широк кръг от потенциални заплахи“, уточниха от банката.

Годишните стрес тестове обикновено се фокусират върху потенциалните заплахи в близко бъдеще. Тестовете тази година са съсредоточени върху опасностите от забавянето на британската и световна икономика.

Банките, които ще преминат тестовете през 2017 г., са същите като подложените на тест тази година - Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland, Santander UK и Standard Chartered. 

Освен това Централната банка пусна запис от последните тримесечни обсъждания на Комисията за финансова политика, които се проведоха на 20 септември.

Като извод след срещата комисията посочва, че Великобритания все още е изправена пред период на предизвикателства за финансовата стабилност, въпреки устойчивостта, която се наблюдава след референдума за излизане от ЕС. Експертите отхвърлят възможността за разхлабване на регулатотните правила на банките.

„Засилването на несигурността по отношение на краткосрочните макроикономически перспективи и бъдещите отношенията на Обединеното кралство с ЕС създват вътрешните рискове“, се посочва в съобщението.

Въпреки това заместник-управителят на регулатора Минуш Шафик заяви миналата седмица, че Централната банка може да облекчи паричната си политика на следващото си заседание на 3 ноември, още преди правителството да обяви някакви фискални мерки в отговор на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

От централната банка по-рано твърдяха, че може да въведат още мерки тази година, след като Комисията по парична политика понижи лихвения процент през лятото за пръв път от седем години. Определянето на точния момент на евентуалните действия се усложнява от факта, че министърът на финансите Филип Хамънд няма да изнесе последната си реч за фискалната политика преди 23 ноември.

Икономистите от централната банка, начело с Марк Карни, очакват британската икономика да изпадне в рецесия. През август те понижиха основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,25%, а при заседанието си през септември сигнализираха, че може да има още едно понижение през 2016 г., ако икономиката се развива в унисон с прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още