IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ увеличава капиталовите изисквания за британските банки с 11,4 млрд. паунда

Целта е да се справи с рисковете, наложени от ръста на потребителските кредити, и да се подготви за несигурни резултати от преговорите около Brexit

15:04 | 27.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) планира да повиши капиталовите изисквания за британските кредитори с 11,4 млрд. паунда (14,5 млрд. долара), за да се справи с рисковете, наложени от ръста на потребителските кредити, и да се подготви за несигурни резултати от преговорите около Brexit.

АЦБ определи антицикличния капиталов марж да бъде на ниво от 0,5% от претеглените спрямо риска активи за британските заеми, смятано от юни 2018 г., съобщава Bloomberg. „При липса на съществена промяна в перспективите“ централната банка ще повиши нивото отново до 1% през ноември.

Всяко увеличение от 0,5% надува буферите на банките по базовия собствен капитал от първи ред с по 5,7 млрд. паунда, сочи Доклад на АЦБ за финансовата стабилност, публикуван във вторник. АЦБ предлага и повишаване на коефициента на задлъжнялост до 3,25% от експозициите с изключение на резервите на централната банка.

Този „премерен подход вероятно ще намали риска, към който се приспособяват банките, като заздрави кредитните условия, а оттам минимизира разходите за икономиката при правенето на банковата система по-устойчива“, каза АЦБ.

Антицикличният капиталов марж цели да предоставя защита срещу тенденцията на банките да увеличават кредитите във времена на възход и да ги спират при спадове, потенциално засилвайки забавянето. Целта на регулациите е да гарантира, че банките имат достатъчно капитал, за да намалят загубите и да продължат да дават заеми в подкрепа на икономиката.

Веднага след вота на Великобритания за излизане от ЕС през миналия юни АЦБ отмени планираното увеличение на буфера, за да помогне да се предотврати икономическия спад, прогнозиран от икономистите. От референдума насам обаче икономиката се представя по-добре от очакваното, което накара гуверньорът на АЦБ Марк Карни да предположи евентуално увеличение на капиталовия буфер.

Цялостните рискове от британските експозиции „нито са се увеличили, нито са намалели“, смята АЦБ.

До момента, в който АЦБ ще решава дали да повиши буфера до 1%, тя ще може да вземе предвид стрес тестовете за 2017 г. на големите британски банки. Заради „бързия растеж“ на потребителските кредити през последните 12 месеца АЦБ нще аправи оценка за загубите по тези кредити в стрес тестовете, която ще вземе предвид при решението си през ноември.

По-рано АЦБ заяви, че увеличаването на буфера вероятно ще затегне кредитирането, като банковите кредитни спредове се повишават с около 10 базисни пункта при ниво на буфера от 1% в „стабилна“ икономическа среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още