IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France готви значителни съкращения на персонала

В понеделник авиопревозвачът ще представи плана за съкращения, след като преговорите със синдиката на пилотите се провалиха

12:53 | 02.10.15 г.
<p>
	<em>Главният изпълнителен директор на Air France-KLM Александър дьо Жуниак. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Air France-KLM Александър дьо Жуниак. Снимка: Архив Ройтерс

Air France ще обяви значителни съкращения на персонала в понеделник, заяви главният изпълнител директор на компанията майка Air France-KLM Александър дьо Жуниак, цитиран от Ройтерс.

Причината са провалените преговори с пилотите за стимулиране на продуктивността. „За съжаление това ще бъде план за значително съкращаване на работните места. Ще го обсъдим с представители на персонала в понеделник“, каза Дьо Жуниак.

В четвъртък авиопревозвачът предупреди, че може да свие операциите си през следващите две години, за да подсигури бъдещето си, след като разговорите с пилотите за евентуално преструктуриране се оказаха неуспешни. 

Първоначално преговорите между синдикатите и Air France имаха за цел постигане на споразумение за съкращаване на 170 милиона евро годишно през следващите три години. Пилотите обаче не се съгласиха на повече летателни часове за същото възнаграждение, като определиха искането като ефективно намаляване на заплатите.

Бордът на директорите на Air France проведе заседание в четвъртък и формално разпореди на ръководството да изготви до 5 октомври план за нови съкращения в операциите на авиокомпанията, които са на загуба, отбелязва MarketWatch.

Дьо Жуниак каза в интервю пред френското радио Europe 1, че макар и преговорите с пилотите да са приключили, вратата не е затворена, ако синдикатите покажат истинска воля за разговори.

Air France заплаши да съкрати 10% от полетите си на дълги разстояния до 2017 г., освен ако пилотите не приемат значителни съкращения на разходите и промени в условията на работа, съобщи Ройтерс по-рано, позовавайки се на свой източник, запознат с проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още