Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Air France съкращава 7500 работни места, очаква възстановяване едва през 2024 г.

Съкращенията ще се случат през идните три години

Air France съкращава 7500 работни места, очаква възстановяване едва през 2024 г.

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Air France-KLM планира да съкрати над 7500 работни места във френското си подразделение на фона на предупрежденията, че бъдещето й е заложено на карта, предава Bloomberg.

Втората по големина авиокомпания в Европа ще елиминира 6560 работни места в Air France, а регионалният й авиопревозвач Hop! ще загуби 1020 позиции, съобщи компанията в комюнике. Съкращенията ще се случат през идните три години.

Общо съкращенията съставляват около 17% от служителите в тези подразделения. Т. нар. естествени заминавания като пенсиониране и служители, които сами напускат, се очаква да съставляват около половината от съкращенията.

Авиокомпанията съобщи, че не очаква бизнесът да се върне към нивото си от миналата година преди 2024 г. По време на най-лошите дни от коронавирусната криза приходите са намалели с 95%, а загубите надхвърлят 15 млн. евро (17 млн. долара) на ден.

Air France-KLM е под натиск да избегне принудителни напускания, след като получи 10,4 млрд. евро от френската и холандската държава, за да преодолее срива на търсенето заради пандемията. Спасителните помощи обаче идват с политически натиск, който ще усложни възможностите й да се справи с кризата, включително екологични условия, които ще доведат до преустройство на вътрешните френски услуги, тъй като правителството насърчава хората да вземат влак.

„Възстановяването изглежда ще е много бавно заради несигурността, свързана със здравната ситуация, отмяната на ограниченията за пътуванията и променящото се търсене на пътнически полети“, съобщава Air France-KLM.

Още по темата
Компанията е уведомила профсъюзите за мерките в петък в рамките на преглед на стратегията, нареден от главния изпълнителен директор Бен Смит. Той цели да подсигури бъдещето на компанията.

“Air France е на ръба на пропастта“, каза френският заместник-министър на икономиката Анес Пание-Рюнаше по радио Sud-Radio по-рано днес и допълни, че авиопревозвачът трябва да поддържа „отговорен“ диалог с профсъюзите.

Планираното съкращаване на работни места в Air France слага край на трудна седмица за авиоиндустрията в страната, след като самолетостроителната компания Airbus обяви, че закрива 15 хил. позиции, включително над две трети в основните си бази във Франция и Германия.

И двете компании трябва да подобрят плановете си за заетост, за да избегнат принудителни съкращения, предупреди Пание-Рюнаше. Тя допълни, че е много важно и авиопревозвачът да изпълни ангажиментите си за намаляване на въглеродните емисии.

Air France изгуби 200 млн. евро през 2019 г. и Смит съобщи, че програмата за доброволни напускания може да не е достатъчна за възстановяването на бранд, който според него се нуждае от „ускорени реформи“, за да е на нула догодина.

Hop! ще закрие маршрути във Франция, при които алтернативните железопътни връзки отнемат по-малко от 2,5 часа.

Цената на акциите на Air France-KLM се повиши с 1% по време на петъчната търговия в Париж, където е базирана компанията. Книжатаса загубили 58% от стойността си тази година, което оценява компанията на 1,8 млрд. евро.

Според условията на държавната спасителна помощ Air France се съгласява да съкрати 40% от местния си капацитет до края на идната година и да снижи наполовина въглеродните си емисии по маршрути в континенталната част на Франция до края на 2024 г. спрямо миналата година. Смит очаква също разширяване на нискотарифното подразделение Transavia, което има по-ниски разходи.

Съкратените работни места в Air France се прибавят към десетките хиляди в Европа. British Airways създаде политическа буря с решението си да закрие 12 хил. позиции в момент, когато все още получава помощи за запазване на служителите си. Lufthansa съобщи, че ходове за свиване на операциите й може да костват над 20 хил. работни места.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
След два дни на ръстове европейските борси са на червено