IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus може да изгуби над 5 млрд. долара заради отмяна на поръчки на AirAsia X

Звеното на малайзийския нискотарифен превозвач се е насочило към преструктуриране, притиснато от трупащите се дългове, 75% от които са свързани именно с Airbus

10:23 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Balint Porneczi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Европейският производител на самолети Airbus SE заяви, че ще изгуби поръчки за нови машини на стойност над 5 млрд. долара, ако схемата за преструктуриране на дълга на AirAsia X Bhd (AAX) бъде одобрена, съобщава Ройтерс, цитирайки съдебни документи на малайзийския нискотарифен превозвач.

AAX защити своята схема от ключовия заемодател BOC Aviation Limited (BOCA), който твърди, че авиокомпанията е облагодетелствала Airbus, като в същото време отхвърля предложението за замяна на дълг срещу собствен капитал спрямо кредиторите.

В документ, подаден на 16 декември до Върховния съд на Куала Лумпур, ръководителят на бизнеса на Airbus за Азиатско-Тихоокеанския регион Ананд Стенли  посочва, че има голяма вероятност компанията да „понесе значителни загуби и вреди“ от прекратяването на споразумението за покупка. 

„AAX е поръчала и Airbus вече е изградил или е започнал да изгражда седем самолета A330neo, които в момента са в наличност“, споделя Стенли, добавяйки че има още 71 самолета към поръчката, които могат да повлияят върху рентабилността на Airbus, ако доставката им бъде отменена.

AAX посочва, че дължи на Airbus 48,71 млрд. рингита (12 млрд. долара), включително авансови плащания за 118 самолета.

В същото време от BOCA посочват, че оценката на дълга на AAX не трябва да включва бъдещи задължения, които в случая са свързани основно с европейската самолетостроителна компания. Само Airbus стои зад приблизително 75% от общия дълг на авиокомпанията.

Шерин Ий, старши юрисконсулт в AAX, изтъква, че предложението на BOCA за замяна на дълг срещу собствен капитал „би било в противоречие с целта за преструктуриране на AAX, с която ще се гарантира, че (компанията) може да набира нови средства, за да продължи като действащо предприятие“.

Според Ий всяка страна може да има дял в AAX, ако инжектира нови средства в замяна на това.

BOCA се превърна в един от най-големите акционери в Norwegian Air през май, след като лизингодателите се съгласиха да преобразуват вземания по дълг в собствен капитал.

AAX не успя да получи допълнителна държавна подкрепа през миналия месец и пусна заявление за защита от фалит.

BOCA е най-големият лизингодател на AAX, става ясно от съдебния документ на AAX.

AAX ще продължи да се ангажира с всички кредитори, посочва говорител на компанията.

„Работим с всички заинтересовани страни, за да ускорим завършването на тази рекапитализация, за да можем да започнем да летим отново“, заявяват от AAX.

Според представители на компанията алтернативата в случая е ликвидация, при която кредиторите и акционерите няма да получат нищо.

AAX, звеното за полети на дълги разстояния на авиокомпанията AirAsia Group, е натоварено с общи дългове и задължения в размер на около 64,15 млрд. рингита (15,8 млрд. долара).

Отчитайки загуби от юни 2019 г., AAX сега търси съдебно одобрение за свикване на среща с кредиторите за гласуване на схемата за преструктуриране.

В средата на ноември японското звено на AirAsia обяви фалит пред окръжния съд в Токио, след като през октомври заяви, че ще прекрати дейността си в страната, изтъквайки като причина негативното влияние на пандемията върху пътуванията.

AirAsia, която отчете рекордна загуба през второто тримесечие, приключило на 30 юни, се намира под огромен натиск тази година, след като Covid-19 разтърси авиационната индустрия. Авиокомпаниите в световен мащаб са изпаднали в криза, като много от тях съкращават хиляди работни места и се опитват да осигурят така нужните финансови средства за оцеляване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още