IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus очаква засилено търсене на самолети

Между 2018 и 2037 г. се очаква да бъдат необходими около 37 400 нови пътнически и товарни самолети в световен мащаб

09:28 | 08.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Airbus предвижда допълнително увеличение на търсенето на търговски самолети през следващите 20 години. Между 2018 и 2037 г. се очаква да бъдат необходими около 37 400 нови пътнически и товарни самолети в световен мащаб. Това означава, че глобалният самолетен флот ще нарасне до около 48 000 през следващите две десетилетия, предава DPA.

Прогнозите са част от последната глобална пазарна прогноза на европейския производител на самолети. За пътническите самолети Airbus има предвид такива с предимно 100 места. Airbus вижда различни причини за нарасналото търсене - по-високи доходи и силното нарастване на световната средна класа. Особено на нововъзникващите пазари хората ще летят средно с по 2,5 пъти повече на глава от населението, отколкото днес.

Ръководителят на Airbus Том Ендърс се придържа към целта си за 800 доставки на самолети през тази година въпреки значителното изоставане до средата на годината. През първите шест месеца Airbus е доставил само 303 търговски самолета, а около 490 броя трябва да бъдат доставени. Закъснението се дължи основно на проблемите на производителите на двигатели Pratt & Whitney и CFM, които доставят по-голямата част от моторите за A320neo и са отговорни за по-голямата част от огромните икономии на гориво.

В момента Airbus изгражда около 50 въздухоплавателни средства от серията A320 всеки месец. През следващата година производителят ще трябва да прави по 60 машини на месец, за което принос ще има и четвъртата производствена линия в завода в Хамбург. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още