IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus повиши прогнозата си за търсенето на самолети в следващите 20 години

Като аргумент производителят посочва растежа на развиващите се пазари, водени от Китай, който може да се превърне в най-големия пазар за индустрията

11:19 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Очакванията на Airbus са, че до 10 години Китай ще замени Северна Америка като най-голям пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очакванията на Airbus са, че до 10 години Китай ще замени Северна Америка като най-голям пазар. Снимка: Ройтерс

Airbus повиши прогнозата си за търсенето на самолети в следващите 20 години. Като аргумент производителят посочва растежа на развиващите се пазари, водени от Китай, който може да се превърне в най-големия пазар за индустрията, пише Ройтерс.

Европейската компания отчита силно търсене на самолети за дълги разстояния с широк корпус, тъй като ограниченията на някои летища принуждават авиокомпаниите да заменят малките самолети по редица маршрути. Освен това Airbus може да увеличи производството на моделите си A330neo и A350.

Между 2014 и 2033 г. дружеството вече очаква търсенето на пътнически и товарни самолети да скочи до 31 400 броя. Това е със 7% повече в сравнение с последната прогноза за търсенето в дългосрочен план. В приходи от продажби това се равнява на 4,6 трлн. долара.

През този период размерът на флота в експлоатация ще се удвои. Очакванията са, че до 10 години Китай ще замени Северна Америка като най-голям пазар, прогнозира директорът продажби в Airbus Джон Лейхи.

Airbus и Boeing са единствените производители на самолети за дълги разстояния с широк корпус. Освен това те доминират и на пазара на самолети за средни разстояния с един коридор, каквито са моделите Airbus A320 и Boeing 737. И двете компании възнамеряват да снабдят популярните си малки модели с нови двигатели с цел пестене на гориво.

Освен това Airbus повишава прогнозата си за търсенето на самолети с един коридор до 22 000 продажби от този модел в следващите 20 години. Това е с 9 на сто повече в сравнение с предходната прогноза.

Компанията, която проучва възможностите през март 2016 г. да увеличи производството на моделите от семейството А320 до 50 самолета на месец от текущите 46 на месец, ще реши през 2015 г. дали да се прицели в 50 броя на месец или „повече“, коментира още Лейхи.

Airbus ще се опита да поддържа производството на модела А330 стабилно, колкото е възможно по-дълго. В момента компанията създава по 10 на месец. Анализатори очакват, че производството ще спадне до 8 или 6 броя на месец.

Европейският концерн увеличава и 20-годишната си прогноза за търсенето на всички видове самолети с широк корпус до 9 300, което е с 3% повече спрямо предходните очаквания. Airbus обаче понижи прогнозата за най-голямата категория самолети, измежду които моделите A380 и 747-8 на Boeing, до 1 500 от предишната цел от 1 700. Намалението е с по 100 пътнически и товарни самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още