IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus преминава към постоянни съкращения на работни места, за да оцелее

Компанията вече неофициално преговаря с работнически групи в Германия, Франция и Испания

13:11 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Airbus SE се подготвя за постоянни съкращения на работни места, предава Bloomberg. Компанията предупреждава профсъюзите, че трябва да възстанови производството си в условия на срив на търсенето, посочват пред информационната агенция запознати източници, пожелали анонимност.

Обсъждане на съкращенията вече е започнало с работнически групи в Германия, Франция и Испания. Официалният процес по преговори ще стартира следващата седмица.

Броят на хората, които ще бъдат съкратени, още не е определен, допълват източниците на Bloomberg. Окончателният план ще бъде представен при започването на официалните преговори със синдикатите.

Агенцията посочва, че разговорите могат да се проточат с месеци преди да бъде определен окончателен брой длъжности за съкращаване. Това ще зависи от дълбочината на спада в сектора.

„Перспективата за загуба на работни места в аерокосмическата промишленост се разраства вече поне от месец“, казва Санди Морис, анализатор от Jefferies. „Доставките на самолети не могат да намалят с 35% без да има последствия“, допълва той.

Аерокосмическият сектор търпи пълен обрат заради пандемията след десетилетие на силен растеж, отбелязва Bloomberg. Правителствата спряха пътуванията и принудиха авиокомпаниите да приземят флотилиите си, което докара на превозвачите финансово бедствие.

В резултат Airbus вече намали разходите си, както и производствените цели с повече от една трета. Главният изпълнителен директор Гийом Фюри предупреди миналия месец, че първоначалните планове за съкращаване на 6 хил. души може да са само началото.

Компанията ще преразгледа ситуацията през юни, когато може да има по-голяма видимост в посоката на кризата, каза тогава той.

Airbus отказва да коментира вътрешни срещи. Групата „ще продължи да предприема всички необходими мерки за осигуряване на бъдещето на Airbus в сътрудничество със своите социални партньори“, посочва компанията в изявление.

Първият приоритет е да се съкратят някои временни работници, както и подизпълнители, в Германия – общо 1 100 души. Подобни мерки вероятно  ще се предприемат и във Франция и Великобритания, казват източниците на Bloomberg.

Мерките ще засегнат най-голямата дивизия на Airbus – търговските самолети, както и производството на хеликоптери и друга отбранителна техника.

Акциите на Airbus се понижиха с 0,3% до 49,45 евро в на днешната сесия в Париж. Тази година спадът им е 62%.

Заради срива на пътуванията авиоиндустрията преминава от управление на кризата в драстично преоразмеряване на операциите.

Американският конкурент на Airbus - Boeing Co., заяви, че ще съкрати 16 хил. работни места, за да спести пари и да се адаптира към свития пазар. Rolls-Royce Holdings Plc, който доставя двигатели за самолети Airbus, планира да съкрати 8 хил. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още