Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Airbus публикува данни за емисиите от своите самолети за последните две години

Въглеродните емисии на концерна са намалели с 20 на сто през 2020 г. на фона на свитото производство заради пандемията

Airbus публикува данни за емисиите от своите самолети за последните две години

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската самолетостроителна компания Airbus се присъедини към нарастващия списък от компании, които разкриват данни за въздействието на своите продукти върху околната среда, тъй като авиацията се ангажира да се трансформира в една по-екологична индустрия след коронавирусната криза.

Основните авиокомпании са притиснати от инвеститорите и екоактивистите да представят данни за емисиите, които отделят, докато клиентите използват техните продукти, пише Bloomberg. 

Още по темата

От Airbus посочват, че компанията е първият производител на самолети, който разкрива подобна информация. Европейският концерн планира да представи самолет, задвижван с водород до 2035 г.

Според природозащитни групи обаче въвеждането на по-екологични машини няма да е достатъчно, за да се реши проблема с авиацията, като е необходимо да бъде ограничен и броят на полетите.

Airbus изчислява експлоатационните емисии на самолетите, построени в две драстично различни години: 2019 г., при която се наблюдават рекордни доставки, и 2020 г. - когато пандемията от коронавирус хвърли авиоиндустрията в дълбока криза, принуждавайки Airbus да намали производството с 40%.

При 863-те самолета, доставени от концерна през 2019 г., експлоатационните емисии достигат 740 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид въз основа на средната продължителност на живота на един самолет от 22 години. Това включва 130 милиона тона емисии, свързани с производството на гориво, изгорено от самолета по време на полет.

За доставените 566 машини през 2020 г. Airbus прогнозира експлоатационни емисии в размер на 440 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид, включително 80 млн. тона емисии, свързани с горивото.

Airbus също публикува данни за въглеродния интензитет, предполагащи „средна ефективност“ от 66,6 грама еквивалент на въглероден диоксид на пътникокилометър за 2019 г., като данните за 2020 г. показват подобрение до 63,5 грама.

Авиацията е отговорна за 2,5% от индуцираните от човека емисии на въглероден диоксид и 12% от емисиите в транспорта, посочват от индустрията. Тя се ангажира да намали нетните въглеродни емисии до 50% спрямо нивата от 2005 г. до средата на века.

Собствените въглеродни емисии на Airbus са намалели с около 20% в рамките на миналата година на фона на пандемията. Освен това концернът е генерирал 25% по-малко отпадъци и потенциално опасни пари.

Airbus се стреми да консумира 20% по-малко енергия и да отделя 40% по-малко въглероден диоксид от своите производствени обекти до 2030 г. в сравнение с нивата от 2015 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
zero avia вече фъркат с водородни клетки , бавим се ... !!

Още от Европа
Въпросът кой ще наследи Меркел и големите предизвикателства пред консерваторите