IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus ще назначи 6000 служители по целия свят

Ще се разкрият позиции с изисквания за нови умения, например в областта на кибертехнологиите или цифровизацията

14:47 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският производител на самолети Airbus планира да назначи 6000 служители през първата половина на годината. Позициите ще бъдат заети в цял свят, съобщи Airbus в сряда, цитирана от DPA.

Говорителка на концерна не можа да каже колко от обявените свободни работни места са новосъздадени и колко са възстановени стари позиции, които са били закрити заради кризата. Според изявлението около една четвърт от новите работни места ще включват позиции с изисквания за нови умения, например в областта на кибертехнологиите или цифровизацията. В края на първата половина на годината базираната в Тулуза група ще направи повторна оценка на броя на външните назначения.

Наемането на служители „ще ни помогне да развием дейността си, докато излизаме от кризата, като същевременно подготвяме дългосрочната трансформация на компанията", заяви Тиери Барил, ръководител на отдел „Човешки ресурси" в Airbus, цитиран от Bloomberg.

Този ход показва нарастващото чувство на оптимизъм в Airbus, че авиационната индустрия може би най-накрая излиза от кризата след няколко неуспеха. Компанията се подготвя да увеличи производството на водещия си модел от семейството на теснокорпусните самолети A320, като се стреми да надхвърли нивата на производство отпреди пандемията до средата на следващата година.

Поради тежкото въздействие на предизвиканата от коронавируса криза върху авиационната индустрия в края на юни 2020 г. Airbus обяви, че ще съкрати 15 хил. работни места в целия свят. По-късно обаче беше пояснено, че те може да са с няколко хиляди по-малко. Миналата година (към 30 септември) групата е имала почти 126 хил. служители в цял свят.

Airbus се стреми да пусне на пазара самолет с водородно задвижване до 2035 г., а около една четвърт от новите работни места ще бъдат насочени към дългосрочни проекти като декарбонизация, цифрова трансформация и кибертехнологии. Една трета от общия брой работни места ще бъдат предназначени за млади висшисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още