IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus със спад на печалбата заради по-високи разходи за производство

Негативно са повлияли и забавяния в доставките на военните самолети А400М

10:56 | 22.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на самолетната компания Airbus е спаднала с 3,6% през 2016 г., след като последната вълна от доставки на самолети не е успяла да компенсира разходите за по-голямо производство на модела А350 и въздействието от проблемите с двигателите, които удариха доставките на последните модели А320, съобщава Ройтерс.

Печалбата преди лихвите и данъците и преди еднократните ефекти се е понижила до 3,96 млрд. евро през 2016 г. от 4,11 млрд. евро година по-рано, отчете в сряда базираната в Тулуза, Франция, компания. Анализаторите предвиждаха печалба от 3,80 млрд. евро – средна оценка от 15 прогнози.

Airbus постига целта си за положителни свободни парични потоци, след като доставя 266 самолета през последното тримесечие, или две пети от общия брой за годината. Въпреки това 85% от доставените самолети с една пътека са били по-стари варианти, след като проблеми с двигателя Pratt & Whitney забавиха производството на модела с по-висок марж Neo. Засилването на производството на А350 също се оказва скъпо заради недостиг на вътрешно оборудване.

Airbus, която предвиждаше, че печалбата преди данъците и лихвите за 2016 г. ще остане без промяна, без да се смятат еднократните ефекти, разпродаванията и потребителското финансиране, отчита и наказателни глоби за 2,2 млрд. евро заради забавяния при доставките от военните самолети А400М. През първото полугодие подобни такси бяха в размер на 1,03 млрд. евро.

Изпълнихме ангажиментите си отпреди година и постигнахме насоките и целите си с едно изключение – А400М, при които трябваше да поемем още една значителна глоба“, каза главният изпълнителен директор Том Ендерс в изявлението.

Коригираната печалба преди данъците и лихвите би трябвало да отчете ръст между 4% и 6% тази година, без да се смятат сливанията и придобиванията, каза Ендерс, потвърждавайки, че Airbus трябва да достави над 700 търговски самолета.

Компанията продаде част от дейността си във военния сектор миналата година и отдели по-големи суми за финансиране, след като европейските агенции прекратиха подкрепата си за кредити за износ на фона на разследване в корупция, стартирано от САЩ.

Паричните потоци за годината са в размер на 1,4 млрд. евро след отрицателно ниво от 4,73 млрд. евро през деветте месеца. Положителните резултати се дължат на скок в доставките за четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още