IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus създаде нова версия на най-големия пътнически самолет в света

При модифицираната машина са подобрени експлоатационните характеристики, като са съкратени общите разходи за производство

12:11 | 19.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският самолетостроителен концерн Airbus съобщи, че е приключил работата по изграждане на модификация на най-големия в света пътнически самолет А380.

Новият модел се казва Airbus A380plus, се посочва в прессъобщение на компанията от снощи. 

При модифицираната машина са подобрени експлоатационните характеристики, като са съкратени общите разходи за производство, се допълва в съобщението.

Салонът на новия самолет побира 933 пътници, което е с 80 пътници повече, отколкото при предишния модел.

Променена е конструкцията на крилата, което подобрява аеродинамиката, а също така позволява да се намали разходът за гориво с 4 процента.

Освен това новата версия на А380 се нуждае по-рядко от техническо обслужване, а строителството на обновения самолет е с 13% по-евтино (около 370 млн. долара вместо 428 млн. долара).

Airbus А380 е най-големият сериен пътнически самолет. Максималната му вместимост е 853 души, а максималната му летателна маса е 575 тона, размахът на крилата е 79,7 метра, има обхват от 15 200 км и круизна скорост 945 км в час. Машината прави първия си полет на 27 април 2005 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още