IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus удвоява печалбата си през първото полугодие

Компанията споменава изрично риска САЩ да наложат наказателни мита върху самолети и хеликоптери на марката

11:19 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Airbus A330neo. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Airbus A330neo. Снимка: Ройтерс

Европейският производител на самолети Airbus увеличава приходите си до 30,9 млрд. евро през първата половина на 2019 г. - с над 4 млрд. евро повече в сравнение с предходната година. Това се дължи главно на ръста на доставките: продадени са 389 броя, с 86 повече в сравнение с 2018 г. Коригираната оперативна печалба скача над два пъти до 2,5 млрд. евро.

Европейският производител на въздухоплавателни средства приписва увеличението главно на многото доставки на самолети A320 и на енергоспестяващия Neo.

Airbus признава, че преходът към най-големия модел от семейството A 320 - версията A 321XLR за полети на дълги разстояния, все още представлява предизвикателство. Този вариант, за чието производство бе взето решение през юни по време на въздушното изложение на Льо Бурже, ще излезе на пазара при особено голям интерес. „Ние проучваме различни варианти за увеличаване на дела на A321 в производствения капацитет", пояснява концернът. 

Рентабилността на широкофюжелазния самолет A350 продължава да се подобрява, като излизането на печалба с него се очаква по-късно през годината. В същото време е постигнат напредък към прекратяването на производството на A380, за което бе взето решение в началото на годината. То изисква корекции в производствения капацитет и преместване или съкращаване на стотици служители на договор.

Компанията споменава изрично и риска САЩ да наложат наказателни мита върху самолети и хеликоптери на Airbus, както и за части за производството в САЩ: „Ако търговският представител на САЩ действително наложи тези мита над продукти на Airbus и други стоки от Европейския съюз, това би могло да повлияе значително на доставката на нови самолети и хеликоптери Airbus на американския пазар и да окаже отрицателно въздействие върху финансовите условия и резултати на Airbus“.

В замяна, обаче, ЕС може по-късно да въведе мита върху самолетите от САЩ. Airbus се надява на положителен резултат от продължаващите преговори, който да избегне подобен развой на събитията.

Компанията очаква да достави общо 880 до 890 самолета през годината. Това би било с 80 до 90 броя повече от доставките през 2018 г.

Коригираната оперативна печалба се очаква да бъде с 15 процента по-висока от постигната през миналата година, а свободният паричен поток ще възлезе на около 4 млрд. евро. Така компанията потвърждава финансовите си насоки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още