IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus: Всички самолетостроители ще загубят от търговска война

Brexit без споразумение ще бъде най-лошият изход, твърди главният изпълнителен директор Гийом Фори

18:00 | 16.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на европейския производител на самолети Airbus Гийом Фори предупреди, че всяка по-нататъшна ескалация на търговските спорове ще ощети самолетостроителите в света, включително и основния конкурент Boeing, предаде Ройтерс.

САЩ заплашиха да наложат мита върху редица стоки от ЕС на фона на трансатлантическия спор, в който и двете страни предявяват претенции за нелоялна държавна подкрепа, както за Airbus, така и за Boeing.

При посещение в Лондон Фори каза, че търговските спорове ще доведат до загуби и за двете страни.

Той заяви, че Airbus използва отлагането на излизането на Великобритания от ЕС, "за да се подготви за всякакви сценарии" и повтори, че Brexit без споразумение ще бъде най-лошият изход.

Междувременно шефът на Airbus заплаши официално Германия със съдебно дело заради спирането на износа на оръжие за Саудитска Арабия.

По-рано имаше спекулации, че компанията обмисля предприемане на действия заради липсата на действие. Това се отнася до оставащите доставки за система за гранична защита, състояща се от радари, безпилотни летателни апарати и командни станции, чийто общ обем възлиза на около 3 млрд. евро. От тях износ на стойност около 1 млрд. евро е все още неизпълнен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още