IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на AstraZeneca поскъпнаха силно въпреки спада на тримесечната печалба

Приходите на фармацевтичната компания в Китай скочиха с 22% на фона на спекулациите, че Pfizer може да я закупи

20:49 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на AstraZeneca поскъпнаха силно въпреки спада на тримесечната печалба

Акциите на AstraZeneca Plc. поскъпнаха силно на борсата в Лондон днес, въпреки че фармацевтичната компания отчете спад на печалбата си за първото тримесечие на фона на спекулациите, че Pfizer може да я закупи, пише Bloomberg.

Положителният финансов резултат за първите три месеца на 2014 г. спадна с 16% до 1,95 млрд. долара, или 1,17 долара на акция, от 2,32 млрд. долара, или 1,41 долара. Средната прогноза на 14-те анализатори, анкетирани от агенцията, бе за печалба от 1,21 на акция.

Приходите на фармацевтичната компания са се увеличили с 3% до 6,42 млрд. долара. Експертите очакваха 6,39 млрд. долара. AstraZeneca извлече ползи от продажбите на лекарства против диабет, които придоби от Bristol-Myers Squibb Co. през декември.

Приходите в САЩ се повишиха с 3%, докато тези в Китай, където британският конкурент Glaxo е обвинен в корупция, скочиха с 22% до 584 млн. долара. AstraZeneca е втората по големина чуждестранна фармацевтична компания в Китай с най-висок темп на растеж на продажбите.

Разходите по продажбите, общите и административните разходи са нараснали до 2,7 млрд. долара спрямо 2,5 млрд. долара, отчетени година по-рано.AstraZeneca е похарчила 1,2 млрд. долара за научна и развойна дейност през тримесечието, което е ръст от 13% на годишна база.

За цялата 2014 г. AstraZeneca все още очаква, че продажбите ще спаднат с малко едноцифрено число при неизменни валутни курсове. Компанията предупреждава инвеститорите, че печалбата също може да се свие минимално. Експертите очакват печалба на една акция от 4,33 долара, което е с 14% по-малко от реализираните 5,05 долара година по-рано.

На борсата в Лондон днес книжата на AstraZeneca поскъпнаха с 3,12% и изведоха FTSE100 до 7-седмичен връх, пише MarketWatch. По този начин пазарната оценка на дружеството възлиза на 89,2 млрд. долара (53,2 млрд. паунда). Само за последната седмица акциите са поскъпнали с 12%, след като се появиха слуховете, че Pfizer има намерение да закупи компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още