IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Barclays поскъпват силно след задоволителни тримесечни резултати

Приходите от инвестиционното поделение спадат по-малко от очакваното на фона на турбулентните пазари и избегнатите евентуални нови съдебни глоби

12:55 | 27.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Приходите от инвестиционното поделение на Barclays Plc спадат по-малко от очакваното на фона на турбулентните пазари и избегнатите евентуални нови съдебни глоби, с което инвеститорите превъзмогват голямата загуба, генерирана от продажбата на нежелани активи, пише Bloomberg.

Печалбата преди данъци намалява с 25% до 793 млн. лири (1,15 млрд. долара) от 1,06 млрд. лири преди година, съобщава базираната в Лондон банка. Приходите са надолу с 13% до 4,6 млрд. лири, с което надхвърлят средните 4,48 млрд. лири, очаквани от анализаторите.

След новините акциите на британския трезор се изкачиха до най-високото си ценово нито от близо три месеца, след като инвестиционното й звено отчете по-малък спад на приходите в сравнение с този на нейните американски конкуренти. В ранната търговия на борсата в Лондон книжата на Barclays поскъпват с 2,5%, с което от началото на годината поевтиняват само с 19%. Цената е най-високата от 2 февруари.

Главният изпълнителен директор Джес Стейли, който устоя на натиска за свиване или отделяне на поделението, коментира, че е обнадежден от значителния ръст на пазарния дял в този сегмент.

Приходите от пазарния бизнес на банката намаляват с 4% годишно, след като ръстът на кредитите засенчи свиването на приходите от търговия с акции и предоставянето на анализи. Приходите от инвестиционни такси и комисиони са надолу с 12 на сто. Освен това през април печалбата намалява спрямо тази от края на първото тримесечие.

Печалбата преди данъци на Barclays от корпоративното и инвестиционно банкиране се понижава с 31% на годишна база до 701 млн. лири, изключвайки някои еднократни разходи за правни и съдебни разноски.

Все пак Barclays предупреди, че приходите от инвестиционното банкиране през първото тримесечие ще са по-ниски след слабото представяне през март.

Резултатите ще увеличат шанса на Стейли да убеди инвеститорите относно дългосрочните ползи от задържането на инвестиционното поделение, дори когато генерира по-ниски печалби в сравнение с бизнеса на Barclays по банкиране на дребно и с кредитни карти.

Главният изпълнителен директор възнамерява да намали дивидента в следващите две години и да продаде дела на банката в африканския си бизнес, за да заздрави капитала.

Освен това банката няма заделени провизии за разследвания или потребителски обезщетения, след като подобни разходи за близо 1 млрд. лири бяха отделени през първото тримесечие на 2015 г. Програмата за намаляване на разходите също се изпълнява по план.

Стейли помоли инвеститорите да преглътнат краткосрочните негативни ефекти, за да може да увеличи печалбата, като излезе от някои операции, включително и да се раздели с дела си в бизнеса в Африка. Банката намали рисково-претеглените активи в нестратегическото поделение с 3 млрд. лири до 51 млрд. лири през тримесечието и съобщи днес, че води ексклузивни преговори с AnaCap Financial Partners за продажбата на операциите по банкиране на дребно във Франция. Поделението е последното от базираната й в Европа клонова мрежа.

Като цяло Barclays се опитва да свие рисково-претеглените активи в т.нар. „лоша банка“ до 20 млрд. лири до 2017 г.

Тримесечният отчет на британската банка е първият под новата структура, формирана, за да изпълни британските закони, изискващи отделянето на потребителското от инвестиционното банкиране до 2019 г.

Обособеното звено на Barclays във Великобритания разполага с рисково-претеглени активи за близо 70 млрд. лири, докато Barclays Corporate and International има такива за 195 млрд. лири, в които се включват и тези на инвестиционното банкиране, голяма част от бизнеса с управление на активи и международния и американския картов бизнес.

Обособената британска банка постигна възвръщаемост на капитала от 20,5%, което е по-ниско спрямо същия период на миналата година, докато корпоративното и инвестиционно поделение постигна възвръщаемост от 9,5%.

Трезорът продава своя дял от 62% в Barclays Africa Group Ltd., за да набере капитал, след като реши, че банката не е сред стратегическите приоритети. Стейли се готви да продаде първоначално 10% от капитала на африканското поделение на няколко големи инвеститора, като запазва опцията да продаде цялото си вложение, коментират запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още