Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Акциите на Daimler поведоха ръстовете на борсите в Европа след силния отчет

Книжата на Volkswagen поскъпнаха с 2,85 на сто, тъй като стана ясно, че концернът е продал значително повече автомобили през първото тримесечие

Акциите на Daimler поведоха ръстовете на борсите в Европа след силния отчет

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата на зелена територия, подкрепени от оптимизма около икономическите данни от САЩ и сигналите за възстановяването от коронавируса, съобщава CNBC. 

Още по темата

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,9 на сто до 442,49 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 204,42 пункта, или 1,34 на сто, до ниво от 15 459,75 пункта.

Френският индекс CAC се повиши с 0,85% до 6287,07 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,52% към стойността си, изкачвайки се до равнище от 7019,53 пункта.

За цялата седмица Stoxx 600 нараства с 1,1 на сто, като по този начин отчита седма поредна седмица на ръстове, според Ройтерс. Това е най-дългата положителна серия за индекса от май 2018 г.

Акциите на германския автомобилен производител Daimler поскъпнаха с 2,7%, след като групата отчете печалба за първото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, подкрепена от силното търсене на автомобилите на Mercedes-Benz, особено в Китай.

Печалбата на групата преди лихви и данъци достига 5,75 млрд. евро, което е повече от средната оценка за 4,96 млрд. евро на анализаторите.

В същото време книжата на Volkswagen AG поскъпнаха с 2,85 на сто, тъй като стана ясно, че концернът е продал значително повече автомобили през първото тримесечие на 2021 г., отколкото през първите три месеца на предходната година. Като цяло продажбите са се увеличили с повече от 20 процента до 2,43 милиона автомобила, обяви в петък компанията.

Инвеститорите обърнаха внимание и на някои икономически данни от региона и САЩ.

Вносът на Европейския съюз от Великобритания намалява почти наполовина през първите два месеца на годината след излизането на Обединеното кралство от единния пазар на ЕС, показват данните на европейската статистическа служба. Търговският излишък на 27-членния блок с Великобритания нараства, тъй като износът намалява с по-малко.

По данни на Евростат вносът от Великобритания е спаднал с 47% на годишна база през периода януари-февруари до 16,6 млрд, докато износът за Обединеното кралство е намалял с 20,2% до 39,8 млрд. евро.

В същото време продажбите на дребно в САЩ се ускоряват през март с най-бързия темп от 10 месеца, след като отварянето на бизнеса, увеличеното наемане на служители и новият кръг от стимули окуражиха купувачите.

Стойността на общите продажби се е увеличила с 9,8% през миналия месец, записвайки голям напредък от ревизирания спад от 2,7% през февруари, показват данните на Министерството на търговията. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха продажбите на дребно да нараснат с 5,9% през март.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Меркел: Страните в ЕС да отговорят подобаващо на германските цели за климата