IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Deutsche Bank скочиха след слухове за обратно изкупуване на облигации

В понеделник от пазарната оценка на банката бяха изтрити близо 2 милиарда евро

15:50 | 10.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор Джон Краян. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор Джон Краян. Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на Deutsche Bank скочиха най-рязко от близо седем години насам, след като се заговори, че банката обмисля обратно изкупуване на облигации, за да успокои инвеститорите, съобщи Bloomberg.

Макар че банката има ресурсите да направи покупките, все още не е взето решение и обратното изкупуване в крайна сметка може да бъде определено като неатрактивно, казват източници на агенцията, пожелали анонимност.

Подобна мярка ще се фокусира върху първостепенни облигации и вероятно няма да включва най-рисковия дълг, познат като условно конвертируеми облигации (CoCos), съобщи Financial Times. Рене Калабро, говорителка на банката, базирана във Франкфурт, е отказала коментар. 

Изпълнителният директор на Deutsche Bank Джон Краян полага усилия да увери инвеститорите и служителите на най-голямата германска търговска банка, че институцията е напълно стабилна, след като в понеделник от пазарната й оценка бяха изтрити близо 2 милиарда евро. Макар че Deutsche Bank заяви още тогава, че разполага с повече от достатъчно средства да плати купоните по най-рисковите си облигации тази и следващата година, това не помогна особено да обърне тенденцията за разпродажби на дълговите пазари.

„Има много притеснения за способността на банките на запазят печалбите и същевременно да увеличат капиталите“, казва Нийл Смит, анализатор в Bankhaus Lampe KG в Дюселдорф. „С предостатъчна ликвидност е напълно логично да се изкупуват обратно облигации, особено за банки като Deutsche Bank, които свиват счетоводния си баланс“, допълва той.

Акциите на Deutsche Bank скочиха със 17%, което е най-големият скок от март 2009 г., а към 15:30 часа българско време повишението е близо 14% до 15,07 евро на акция. Банката изтри около 33% от пазарната си оценка тази година.

По-данни на Bloomberg Deutsche Bank има 53,8 милиарда първостепенен евро непогасен дълг. Средният матуритет на дълга на стойност 144 милиарда евро е шест години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още