IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на европейските банки имат най-лошата си година от кризата в еврозоната

Спадът е струвал на акционерите около 380 млрд. долара

17:17 | 27.12.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Акциите на европейските банки са отбелязали най-лошата си година от разгара на кризата в еврозоната, като секторът е отбелязал спад от 25%. Инвеститорите са загубили доверие в кредиторите в региона на фона на трайно ниска доходност, остарелите бизнес модели, отрицателните лихви и Brexit, пише Financial Times.

Спадът е струвал на акционерите около 380 млрд. долара, а акциите на всички големи банки във Великобритания и на Стария континент са се търгували под счетоводната им стойност. Сега средната стойност на банките е около 0,6 пъти над нетните им активи спрямо 1,1 пъти за водещите шест американски банки и 1 път за кредиторите от индекса MSCI Emerging Asia Banks.

„Европейският банков сектор прави повече пари, отколкото в последните години, но продължава да страда от ниска доходност в сравнение с американските и азиатските банки“, казва Ронит Гоуз, главен банков анализатор в Citigoup. „Цената на акциите е намаляла тази година около три пъти повече спрямо ревизираните прогнози за печалбата им“, допълва той.

Въпреки че печалбите и нивата на капитал растат, а наложените глоби от регулатори намаляват, подобряването на представянето е засенчено от нови скандали, както и от геополитически и макроикономически сътресения. Идването на власт на евроскептично, антисистемно правителство в Италия през лятото засили съмненията относно стабилността на еврозоната, която вече беше разтърсена от Brexit.

Банкери, анализатори и инвеститори казват, че настроенията са се влошили дотолкова, че са останали малко активни купувачи, а разпродажбите са почти поголовни в отделните страни и бизнес модели.

Малко са икономистите, които очакват, че лихвените проценти -  може би ключов показател за приходите на банките, ще излязат скоро от негативната територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
По технически анализ може, по фундаментален - едва ли.ЕЦБ пречати месечно (или поне доскоро) по 80 000 000 000 евракис да не фалира Еуропската Уния. Сметай та считай какви са прогнили опорите на бамките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още