Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Акциите на HSBC поскъпват след по-добри финансови резултати от очакваното

Печалбата преди данъци на банката намалява на годишна база, но това се обяснява със счетоводни промени и продажбата на бразилския ѝ бизнес

Акциите на HSBC поскъпват след по-добри финансови резултати от очакваното

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка HSBC отчете в четвъртък по-добра от очакваното печалба и капиталова позиция за първото тримесечие. Това подкрепи цената на акциите на кредитора в Хонконг, докато банката се придвижва от преструктуриране към растеж, съобщава Ройтерс.

Съотношението на базовия капитал от първи ред на банката – ключов показател за финансовата сила, е 14,3% за тримесечието до края на март в сравнение с 11,9% за същия период на миналата година и е над прогнозата за 13,7% на анализаторите.

Акциите на HSBC поскъпват с 2% в Хонконг след съобщението, докато бенчмаркът Hang Seng отчете спад от 0,5%.

Главният финансов директор на HSBC Иън Маккей изключи ново обратно изкупуване на акции в краткосрочен план като начин да се използва част от този излишен капитал, след като банката заяви, че е приключила с предишното обратно изкупуване за 1 млрд. долара през април.Току-що приключихме с едното, трябва да си поемем малко дъх“, каза Маккей пред Ройтерс в четвъртък.

Маккей потвърди и позицията на банката, че ще запази дивидента си без промяна засега, отнемайки надеждите на акционерите, че стабилните капиталови нива на кредитора ще доведат до ръст на плащанията.

Още по темата
Очаква се HSBC да получи допълнителен капиталов тласък, след като репатрира около 8 млрд. долара от американското си дъщерно дружество, когато миналата година Федералният резерв одобри плановете за начало на процеса.

Предвид силната капиталова позиция няма да се изненадаме, ако банката обяви ново обратно изкупуване на акции през втората половина на годината“, каза анализаторът от Bernstein Кирантан Баруа в коментар след обявяването на резултатите.

HSBC заяви, че печалбата преди данъци за първите три месеца на годината намалява до 5 млрд. долара от 6,1 млрд. долара преди година. Резултатът обаче надвишава сумата от 4,3 млрд. долара, колкото беше консенсусната прогноза на анализаторите в проучване на самата банка.

Спадът на печалбата се дължи на промяна на счетоводното третиране на справедливата стойност на дълга. Освен това резултатите преди година включваха оперативните резултати от бразилския бизнес, който банката продаде през юли, казва HSBC.

Приходите през тримесечието се понижават с 13% до 13 млрд. долара.

Коригираната печалба преди данъците обаче, без еднократните ефекти, нараства с 12% през тримесечието до 5,9 млрд. долара.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
0
 
2
khao до: Императорът
преди 3 години
Няма профилна снимка
тия са капиталисти, не ги хвали че ще ти се карат от Позитано, бе плъх долен :):)
1
 
1
 
1
преди 3 години
Аферим, доволно - бамката е могъща, развива се и се управлява добре.

Нищо, че дивидентът не е увеличен: той и сега си е достатъчно сосен - 0.51 зеленички - нека развитието - все така възходящо - има време и дивидентът да расте.

Още от Европа
Споразумението за глифозата докара на Bayer загуба от 9,5 млрд. евро