Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Акциите на растежа вече изглеждат почти евтино

Започват да се появяват възможности за покупки, твърди анализатор

Акциите на растежа вече изглеждат почти евтино

Снимка: Bloomberg

Как само спаднаха силните. Миналата седмица беше най-лошата за Nasdaq от март 2020 г. От началото на годината технологично ориентираният американски индекс се е понижил с 28 процента, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek. 

Още по темата
Scottish Mortgage отстъпи с 41% от началото на годината и вече не е най-големият инвестиционен тръст в Обединеното кралство. Борсово търгуваният фонд Ark Innovation в САЩ е спаднал с 59% през 2022 г.

И двете инвестиции значително надминаха всеки популярен индекс през последните пет години. Сега те заличиха по-голямата част от това превъзходство. Просто ей така.

Погледнете няколко отделни акции и ще видите потъването: Netflix е надолу със 70 процента от своите върхове, Amazon и Tesla – с по 40 процента. Това, посочи мениджърът на Scottish Mortgage Том Слейтър на конференция миналата седмица, е най-лошото начало на годината за акциите на растежа от 90 години.

Номинално той е абсолютно прав. Погледнете начина, по който различните инвестиционни стилове са се представили досега през годината и можете да видите, че растежът като цяло не е на мода. Данните на Waverton Asset Management показват, че ако разделите световния индекс MSCI AC на стилове, то това, което анализаторите наричат ​​​​висок растеж, поема удара тази година досега - спад от 23,1 процента. Следва обикновеният растеж – понижение от 10,9 процента.

Погледнете разбивката по сектори и ще видите нещо подобно – тези, които ни донесоха най-голям ръст като капитализация, сега са тези, които сега страдат най-много. Тази година дискреционните потребителски акции в състава на щатския индекс на големите компании S&P 500 са поевтинели с 30%. Можем да съчувстваме на притежателите на Peloton, която спадна с 85% през последните 12 месеца.

Комуникационните услуги са надолу с 26 процента тази година, а информационните технологии - с 21 процента.

Но колкото и убедително да звучи аргументът, че акциите на растежа са в немилост, това не е цялата история. Можем да кажем също така, че това е най-лошото начало на годината за най-скъпите акции от 90 години.

Погледнете отново разделението по инвестиционен стил и ще видите, че по-доброто представяне идва от акциите на стойността (с по-ниски оценъчни съотношения – бел. прев.) Waverton казва, че акциите, които категоризира като твърда стойност, са нараснали с 5,6% за годината, докато обикновените акции на стойността - с 2,1%.

Погледнете разбивката по сектори и ще видите, че акциите, които се покачиха, не са непременно противоположни на растежа, а такива, които просто не са били скъпи преди. Така, енергията е нараснала с 38 процента, а основните потребителски стоки са общо взето без промяна.

Андрю Лапторн от Société Générale гледа по подобен начин. Разбийте данните, казва той, и ще видите, че най-скъпият квинтил от акциите отстъпва най-много: с 30% надолу от пика си в САЩ и с 20% в Европа. Сравнете също така цялостното представяне на S&P 500 и на британския индекс на сините чипове FTSE 100.

Вторият приключи миналата година като изглеждаше скъп по отношение на съотношението цена/печалба. Първият я завърши сравнително евтино. Но това е американският индекс, който е спаднал с 18 процента досега тази година, а лондонският е надолу само с 3 процента. Истината е, че макар акциите на растежа да спадат най-бързо, те вероятно не се понижават просто защото са такива, а защото са – или някои от тях бяха – скъпи.

Разбира се, не е съвсем просто. Акциите на растежа бяха скъпи до голяма степен, защото при толкова ниски лихвени проценти пазарите бяха готови да платят за очакванията за високи бъдещи печалби.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
evlogi до: Императорът
преди 1 месец
Импе,съжалявам,*** колчем ти прочета някое от становищата, все се сещам за лафа: разбрала ти св.иня от кладенчова вода..
4
 
2
 
4
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 1 месец
Хахаа,обади се човечето с руските акцийки, които вече може ...всъщност нищо не може, дори да си избърше г**а с тях! :)) Иначе дава акъл, а то занулено, милото!
0
 
2
 
3
преди 1 месец
Анализатора иска да ни продаде нещо
3
 
3
 
2
преди 1 месец
Още ного трябва да падат, защото са скапани. Съжалявам за жертвичките, но който не чете отчети: така е. А аз ного пъти предупреждавах, ного. Който чул: чул. За сравнение: аз въпреки войната, съм на плюс от началото на годината.
2
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Netflix паднал 70% - на цена 2 пъти по- висока от 2015г. Ако говорим за истинска криза може до към 95% да е спада , за да е обоснован .

Още от Европа
Унгария се предаде пред исканията на ЕС след рязкото поевтиняване на форинта