IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesco се сринаха с над 14%

Компанията отново понижи вече занижените си очаквания за финансовата 2014 г.

11:21 | 09.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин Tesco в южен Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин Tesco в южен Лондон. Снимка: Ройтерс

Акциите на изпадналата в затруднения британска верига супермаркети Tesco се сринаха в началото на борсовата сесия в Лондон с 14% до 164 паунда за брой - 11-годишно дъно. Британската компания обяви, че годишната ѝ печалба ще бъде значително по-ниска от пазарните очаквания, предава BBC. Пазарната капитализация на компанията спадна с няколко милиона паунда и сега е оценена на 15 млрд. паунда.

Печалбата от търговска дейност за цялата финансова година, която приключва през февруари 2015 г., „няма да надмине 1,4 млрд. паунда“, значително под очакваната от пазара стойност между 1,8 млрд до 2,2 млрд. паунда.

Понижението сега се случва след анонса от по-рано тази година, че компанията е надценила печалбите си с 263 млн. паунда. 

През октомври компанията обяви, че не може да даде годишна прогноза на печалбата, след като по-рано търговската верига понижи перспективата си за печалбата на фона на преориентирането на потребителите към вериги предлагащи отстъпки или пък такива от по-високия ценови сегмент.

Резултатът се натоварва според Tesco от високи инвестиции, включително и при наемането на повече от 6000 нови служители за магазините. В допълнение цените са били намалени, а наличието на важни продукти е било завишено. На родния си пазар Tesco се сблъсква и със силна конкуренция. Двата германски агресивни дискаунтъра Aldi и Lidl вече стартираха операции във Великобритания, предава DowJones.com.

Tesco заяви, че поради това е възприела нови политики и вътрешни процедури. Според компанията новият подход „ще осигури прозрачно и подходящо разбиране за приходите“.

„Стъпките, които предприемаме, за да постигнем това, ще се отразят на краткосрочната печалба, но те са жизнено важни за възстановяването на бизнеса ни“, заяви изпълнителният директор на Tesco Дейв Люис.

Компанията заяви, че е обучила наново „целия си екип“ и е инвестирала допълнително в услугите си.

Tesco е сключвала сделки с доставчици за промоции, което е често срещана практика за супермаркети. Изглежда, че компанията е отчитала печалбите от тези промоции прекалено рано, докато е намалявала цените.

Британското бюро за измами в големи размери (SFO) в момента провежда криминално разследване за счетоводни измами. Инцидентът, който излезе наяве през септември, предизвика сериозен спад в акциите на Tesco. Осем от висшите служители на компанията бяха временно отстранени от позициите им, докато трае разследването за счетоводни нередности. Има данни, че четирима от тях вече са напуснали компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Colossus
преди 9 години
Да бе 164 паунда,само да знаеш(преводачо на статията) 164p не означава 164 паунда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още