IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Norwegian Air одобриха спасителния план, акциите с ръст от 35%

Компанията е сключила сделка за конвертиране на дълг в размер на приблизително 1 млрд. долара в собствен капитал след дискусия с облигационери и лизингодатели

14:07 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Мнозинството от акционерите на Norwegian Air Shuttle ASA подкрепиха плана за спасяване на норвежката нискотарифна авиокомпания. Над 95 процента са се съгласили с идеята за конвертиране на дълг от близо 1 милиард долара в акции, съобщи компанията в понеделник. По този начин авиокомпанията направи сериозна стъпка напред към осигуряването на държавни гаранции за заем, необходим ѝ, за да преодолее кризата, предизвикана от коронавируса.

Гаранциите са "от решаващо значение за преодоляване на кризата", заяви Якоб Шрам, главен изпълнителен директор на авиокомпанията след споразумението с облигационерите, цитиран от Bloomberg. 

Norwegian Air е получила и „силна подкрепа“ от лизингови компании, съобщиха от компанията в понеделник (4 май) преди гласуването на акционерите относно плана за оцеляване.

В предишни преговори дружеството не успя да получи нужната подкрепа от 250 милиона евро (275 милиона долара), което доведе до удължаване на преговорите с облигационерите през уикенда.

Акциите на авиокомпанията, която през тази година се разделиха с 86% от стойността си, бяха спрени от търговия до приключването на събранието на акционерите. След новините обаче книжата бяха силно подкрепени и временно отчетоха и най-големия ръст в корпоративната история - до 35%.

Norwegian Air изпитваше сериозни финансови затруднения и преди появата на коронавируса, след като натрупа голям дълг заради интензивното финансиране на едно от най-бързите разширения в европейската авиоиндустрия.

Превозвачът спечели подкрепата на лизингодателите за минимално конвертиране на дългове в капитал от 730 млн. долара, в сравнение с обявените по-рано 550 млн. долара. По-рано компанията постигна споразумение с облигационерите, така че стойността на техните облигации след конвертиране да се увеличи от 20% на 38%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още