Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Аксел Вебер: Програмата за изкупуване на облигации от ЕЦБ не работи

Германецът е противник на програмата още от създаването й, а липсата на ефективност според него налага нейното прекратяване

Програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации от търговските банки не е сработила добре и поради тази причина трябва да бъде прекратена, смята една от най-влиятелните фигури в управителните органи на институцията Аксел Вебер.

Вебер, който е ръководител на централната банка на Германия, е противник на програмата още от създаването й през май.

Мнението на банкера е, че програмата не е постигнала основните си цели – успокояване на облигационния пазар и намаляване на пазарното напрежение, а вместо това е поставила под риск от размиване границата между монетарната и фискалната политика, съобщава Ройтерс.

„Няма доказателства, че придобиването на активи е имало някакво значително въздействие върху средната доходност по облигациите на страните от еврозоната. Тъй като рисковете, свързани с тази програма, надвишават ползите от нея, покупката на ценни книжа би трябвало да бъде прекратена”, е посочил Вебер по време на реч в Ню Йорк.

Според банкера е необходимо ЕЦБ да преосмисли и останалите механизми, с които се оказва подкрепа на пазара, и възможно най-скоро те трябва да бъдат спрени. Освен това институцията не би трябвало да се бави изобщо при увеличението на лихвения процент, уверен е Вебер.

„С оглед двете измерения на политиката – спирането на нестандартните форми за увеличаване на ликвидността и нормализирането на монетарната политика, съществуват рискове както от прекалено ранните, така и от прекалено късните действия. Смятам, че при последните рисковете са по-големи”, посочва Вебер.

Още по темата: Европа Аксел Вебер

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
theforce до: jamiemirror
преди 9 години
Няма профилна снимка
За да го изберат за шеф на ЕЦБ трябва да защитава ЕС, или поне да се прави докато го изберат.

Смятам че е очевидно това.
0
 
0
 
2
преди 9 години
Няма профилна снимка
Вебер не защитава ЕС интересите - а тези на Германия все пак.
0
 
1
 
1
преди 9 години
Няма профилна снимка
Много ми е интересно дали това е истинската му позиция или чиста форма на предизборен ПР.

И ако е първото, кой ще го пусне там горе при положение че ще застраши възстановяването на Европа, или най-малкото ще и бъде в тежест?

И накрая, определено не толкова глупав да заема толкова крайни позиции. Което пък май отговаря на първия въпрос.

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес