IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аксел Вебер се отказва от надпреварата за шеф на ЕЦБ

Банкерът планира да се оттегли от управлението на германската централна банка, спекулациите го пращат в частния сектор

18:19 | 09.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Аксел Вебер се отказва от надпреварата за шеф на ЕЦБ

Президентът на германската централна банкa Бундесбанк (Bundesbank) Аксел Вебер се отказва да участва в надпреварата за наследяване на Жан-Клод Трише на поста президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), предадоха световните агенции, позовавайки се на информация от финансовите среди.

Ръководителят на Бундесбанк бе обсъждан като възможен приемник на Трише, който трябва да се оттегли през октомври, припомня ДПА.

Вебер, когото финансовите пазари определят като "ястреб" за инфлацията, догодина ще слезе от поста президент на Бундесбанк.

На конференция вчера Вебер е заявил пред банкови служители, че може би няма непременно да се бори за втори мандат, съобщиха източници от финансовата институция.

След подобно решение няма да бъде възможно централният банкер на Германия да се кандидатира за президент на ЕЦБ, което е една от най-влиятелните длъжности в света на международните финанси.

Ако Вебер се оттегли от надпреварата, могат да се засилят позициите на ръководителя на централната банка на Италия Марио Драги.

Увеличават се спекулациите, че след оттеглянето си от централната банка Вебер ще премине в Deutsche Bank, най-голямата германска банка. Ръководителят на Дойче банк Йозеф Акерман планира да се оттегли от поста си през 2013 година
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още