Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Активист инвеститор в UniCredit атакува бъдещия шеф на борда на банката

Фондът Bluebell смята, че Пиер Карло Падоан, бивш финансов министър на Италия, изправя банката пред риск заради политическото си минало

Активист инвеститор в UniCredit атакува бъдещия шеф на борда на банката

Снимка: архив Ройтерс

Активист инвеститор в UniCredit се е прицелил в бъдещия председател на борда на италианската банка Пиер Карло Падоан, като поставя под въпрос неговата независимост поради ролята му в спасяването на Monte dei Paschi di Siena - възможна цел за поглъщане на базирания в Милано кредитор, когато той беше финансов министър на Италия, съобщава FT.

В писмо, изпратено тази седмица до напускащия председател на борда на банката Чезаре Бисони, базираният в Лондон фонд Bluebell Capital Partners казва, че Пиер Карло Падоан е „политически изложен човек“. Фондът предупреждава, че това поставя кредитора пред „повишено ниво на риск“.

Bluebell е създаден през 2019 г. от Франческо Трапани, бивш главен изпълнителен директор на италианския бижутер Bulgari, и двама бивши банкери на Lehman Brothers, Джузепе Бивона и Марко Тарико.

Фондът започна да изгражда дял в UniCredit миналия месец. В писмото си от 4 март фондът същевременно „аплодира“ назначаването на бившия банкер на UBS Андреа Орсел за главен изпълнителен директор.

Орсел и Падоан ще поемат постовете на 15 април. Едно от първите решения, които Орсел ще трябва да вземе, е дали да придобие държавната Monte dei Paschi di Siena – сделка, на която акционерите в UniCredit яростно се противопоставят.

Още по темата

Като председател на борда на банката Пиер Карло Падоан ще заема неизпълнителна длъжност. Той отхвърля предположенията, че е назначен по политически причини. Продължаващите разговори между италианското правителство и UniCredit за потенциално поглъщане на Monte dei Paschi di Siena обаче пораждат опасения сред инвеститорите и анализаторите.

Според Bluebell одържавената банка в момента е „непрозрачен, неинвестируем актив със значителен риск, чието придобиване би било вредно за UniCredit“.

Рим има срок до края на тази година за продажбата на 68-процентния си дял в Monte dei Paschi di Siena. Новото италианско правителство, водено от бившия председател на Европейската централна банка Марио Драги, все още не е изразило становище за приватизацията на кредитора.

Bluebell пише: „Дали UniCredit ще бъде насърчавана (притискана или примамвана) от държавата да придобие Monte dei Paschi di Siena, предстои да разберем, но само възможността това да се случи доказва как политическата принадлежност на Падоан създава значителен конфликт на интереси.

Падоан и UniCredit отказват коментар.

Падоан оглави национализацията на Monte dei Paschi di Siena през 2017 г., след като стрес тестовете от европейските регулатори разкриха значителни капиталови дефицити на банката. Според продължаващите съдебни дела и парламентарни запитвания банката е скрила стотици милиони евро загуби между 2008 и 2012 г., използвайки деривати.

Падоан заяви пред италианските медии миналия месец, че UniCredit ще разгледа няколко варианта, включително придобиване на одържавения кредитор, при условие, че това е неутрално за разходите за акционерите. Съоснователят на Bluebell Бивона, е бивш инвеститор в Monte dei Paschi di Siena и един от най-шумните критици на бившето ръководство на заемодателя.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Пандемията от коронавируса взе скалповете на доста висши чиновници